Гојковић позвала Африку да спречи улазак Косова у УНЕСКО

МИНДРАНД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је данас чланице Афричке уније да истрају у свом ставу да не признају независност Косова, као и да спрече покушаје те самопроглашене државе да постане чланица међународних органзијација, међу којима је и УНЕСКО.
Maja Gojković Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Гојковић је првог дана редовног заседања Панфаричког парламента у Миндраду у Јужноафричкој Републици захвалила његовим чланицама што су препознале проблем једнострано проглашене независности Косова као неприхватљив и изузетно опасан преседан који прети несагледивим последицама по светску стабилност.

“Позивам вас да истрајете у таквом ставу и тиме допринесете очувању мира и стабилности у региону Југоситочне Европе, као и напорима које влада Србије улаже у циљу мирољубивог решавања овог питања кроз непосредан дијалог”, навела је Гојковић.

Позивајући чланице Афричке уније да спрече потенцијално чланство Косова у УНЕСКО, Гојковић је указала да би то поред осталог отворило пут за деструкцију и нестанак непроцењиве културне баштине не само српског народа, већ и читавог света. 

Председница српског паламента је указала да је Србија снажно опредељена да настави да ради на свеобухватном унапређењу пријатељских односа и економске сарадње са Афричком унијом и земљама чланицама, подсећајући да је још 1961. године главни град Србије био домаћин оснивачког Самита нестврстаних. 

Она је указала да је њена држава активно и доследно подржавала и помагала афричке народе током њихове борбе за национално ослобођење. “Иако су се, од тог времена, изазови и проблеми са којима се суочавамо у савременом свету донекле изменили, вредности и принципи на којим је била заснована наша сарадња актуелни су и данас, рекло би се, више него икада “, навела је Гојковић.

У том контексту, како је напоменула, нова поларизација света, експанзионистичке провокације, раст нетолеранције, тероризам, проблем миграција, економска и финансијска криза, неравноправна расподела богатстава, очување и заштита околине, представљају заједничку бригу и заједничке теме које захтевају заједнички одговор.

“Као земља која је, нажалост, искусила последице политике силе и непоштовања међународног права, било у случају нелегалне војне агресије НАТО 1999. или покушаја једностране сецесије своје јужне покрајине КиМ, решени смо, више него икада, да се, и убудуће, доследно и безусловно залажемо за поштовање фундаменталних принципа међународних односа”, закључила је Гојковић.

Гојковићева присуствује заседању Панафричког парламента на позив председника тог тела Родзера Нкодо Данга, који је у боравио у посети Србији у новембру 2016. године.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести