Гујон: Не вређа ме мржња према мени, већ према Србији и дијаспори

БЕОГРАД: Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова и француски хуманитарац Арно Гујон реагујући на примедбе о њему дефинисане у једном од наслова на порталима као "Десни екстремизам с пријатељским лицем", каже да је навикао да га нападају "албански екстремисти и њихови моћни лобији", али да га је повредило писање медија из Београда и Новог Сада да је "пропагандиста и екстремиста".
gujon
Фото: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Регујући на текстове објављене на сајтовима Војс и Балкан инсајт, Гујон је на Фејсбук профилу написао да је реч о лажима и инсинуацијама које прати наратив проалбанских медија.

Навео је ти текстови обилују насумичним набацивањем имена, година и бројки које нису повезане или не одговарају чињеницама и, како је рекао, одају утисак да је реч о теорији завере, а не о истраживацком чланку.

Аутор текста не може да сакрије очигледну мржњу према мени, па идеолошки напада све што сам у животу урадио. Помагати Србима у енклавама дефинише као пропаганду и екстремизам, оснивање "Иницијативе за наталитет и останак младих у Србији" је вид фашизма, док је моја изјава да је "наталитет проблем број један не само у Србији већ у целој Европи" расистичка..., навео је Гујон.

Рекао је да некако може да претрпи увреде и лажи о њему и његовом хуманитарном раду, али да увреде на рачун Срба и српске дијаспоре које се, како каже, успут провлаче превазилазе сваку меру и тежак су облик екстремистичке реторике.

Оправдавају НАТО бомбардовање Србије и српског народа уз флоскулу да је циљ било "спречавање ратних злочина које су чиниле српске снаге". Тиме понављају западну пропаганду из 90-их која је спремала тамошњу јавност за рат. Последице те пропаганде су биле бомбе и осиромашени уранијум, навео је Гујон.

Додао је да речи убијају брже од оружја, уз поруку да не смемо да дозволимо да се 23 године од агресије на нашу земљу пропаганда и историјски ревизионизам шире у нашој јавности.

Српска дијаспора, коју чине дивни људи из различитих друштвених група које сам у могућности боље да упознам од када сам, пре годину дана, постао директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, оптужена је да шири великосрпски национализам. Још горе, означена је као фашистичка и колаборацинистичка, навео је Гујон.

Он је објавио део текста са сајта Воице под називом "Десни екстремизам с "пријатељским лицем": Случај мреже око "Солидарности за Косово", у којем пише:

"Дијаспора која је током социјализма напустила нашу државу је практично била једини део српског народа који је отворено пропагирао великосрпски национализам у том периоду. Тај део дијаспоре, формиран након Другог светског рата од локалних колаборационистичких снага – четника и љотићеваца, наменио је себи улогу гласа српске дијаспоре у другој половини осамдесетих година у припремама за рат у Југославији. Они су се трудили да идеолошки трансформишу и онај део економске дијаспоре која је у социјализму одлазила на привремени рад у Европу са ког се никада није вратила".

Гујон је поручио да га напади на њега и све што је у вези са њиме, од хуманитарног рада до дијаспоре, неће поколебати да настави да се тиме бави.

Посветио сам свој живот овој мисији, од својих 19 година до данас и ни лажи, ни пропаганда не могу да утичу на моју челичну вољу, борићу се даље, истакао је Гујон и захвалио свима који прате његов рад свих ових година и пружају му огромну подршку.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести