Харадинај доставио ЕУ и САД услове за укидање такси

ПРИШТИНА:  Премијер Косова Рамуш Харадинај затражио је од Сједињених Држава и Европске уније да иницирају и подрже одржавање међународне конференције, која би за циљ имала постизање свеобухватног, правно-обавезујућег споразума између Косова и Србије, пренео је данас Радио Слободна Европа.
Ramuš HAradinaj foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У документу коју је послао амбасадорима Квинте и представницима ЕУ на Косову Харадинај је затражио од САД и ЕУ да дају јавно обећање и да гарантују да на конференцији неће бити "било каквог поновног успостављања постојећих граница Косова, поделе или размене територије било какве природе".

Он је у документу навео да би конференција требала да почне што пре могуће, али након што САД и ЕУ дају јавно обећање и гарантују да неће бити промене границе, поделе или размене територије и да се неће дати извршна овлашћења било какве врсте Заједници општина са српском већином.

Харадинај захтева од ЕУ да додатно обећа и гарантује јавности да ће се либерализација виза десити пре почетка конференције и да ће се у потпуности спровести Споразум о енергетици који је постигнут у Бриселу.

Такође, пре почетка конференције треба да се утврди да је Србија уклонила све баријере које су ометале слободну трговину Косову.

У писму се такође захтева да председник, премијер или шеф дипломатије Србије јавно потврде да су прекинули све активности које су против Косова као независне и суверене државе.

На основу документа, након ових испуњених услова, конференција би могла да почне и трајала би 14 дана.

"Царина се може поново успоставити уколико се она не заврши свеобухватним споразумом између Косова и Србије или уколико не дође до спровођења једног таквог евентуалног споразума", наводи се у документу.

Харадинај је изразио уверење да је могуће да се споразум постигне током 2019. године, а он би требало да реши и нерешена питања као што су питања несталих, ратне репарације, права мањинских заједница у две земље и остала економска, социјална и културна питања, што би довело и до реципрочног признања и чланства Косова у УН.

Само након испуњења ових захтева Влада Косова ће суспендовати царине од 100 одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине, која је на снази од новембра 2018. године, наводи се у писму.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести