ИНТЕРПОЛ и УНМИК: Ништа о потерници за Радојичићем

БЕОГРАД: На питање о међународном налогу за хапшење Милана Радојичића, ИНТЕРПОЛ је упутио Тањуг на "земљу за коју се верује да је затражила издавање налога за хапшење", а то је у овом случају тзв. Косово, територија коју као државу не признаје велики број земаља и чланица Уједињених нација и која није члан ИНТЕРПОЛ-а. 

Косово, односно косовска полиција, због тога може да комуницира са ИНТЕРПОЛОМ само посредством привремене административне мисије УН, УНМИК-а, која, истовремено, за питања у вези са налозима за хапшење упућује на приштинске власти и Интерпол.

На питање Гласа Америке да ли је тачно да је преко УНМИК-а расписан међународни налог за хапшење Радојичића, портпаролка те мисије Санам Долатшахи рекла је јуче да је комуникација између УНМИК-а и приштинских власти у вези са питањима Интерпола, као и између УНМИК-а и Интерпола, поверљива.

Голастшахи није ни потврдила, ни демантовала да ли је УМНИК у име Косова затражио расписивање међународног налога за хапшење (који има дејство међнародне потернице) преко УНМИК-а, а који би, уколико јесте расписан, био видљив свим полицијама света које су у систему ИНТРЕПОЛ-а.

Међутим, међу чланицама ИНТЕРПОЛ-а има земаља које Косово не признају као државу.

Међународни налог за хапшење је молба једне државе да се ухапси особа са налога уколико се појави на територији друге државе, а држава која је расписала налог њиме гарантује да ће затражити екстрадицију ухапшене особе.

Поставља се питање шта ће се десити ако по налогу поступи држава која јесте чланица ИНПЕРПОЛ-а, али не признаје Косово као државу.

У том случају могло би да се очекује поступање по налогу у смислу хапшења, односно привођења, али не и изручење непризнатој држави Косово.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести