Јањић: БГ да спреми квалитетне пројекте за састанак у САД

Директор београдског Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је да је састанак 2. септембра у Вашингтону последњи са специјалним америчким изаслаником Ричардом Гренелом пре председничких избора
Analitičar Dušan Janjić Foto: Tanjug/video
Фото: Aналитичар Душан Јањић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Директор београдског Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је да је састанак 2. септембра у Вашингтону последњи са специјалним америчким изаслаником Ричардом Гренелом пре председничких избора, те да би Србија требало да кандидује што квалитетније прагматичне пројекте.

Јањић је рекао да, што се тиче Гренела, он ће своју агенду завршити у септембру, а на њој је раније већ било планирано да буду питања као што су железница, обнова поштанског саобраћаја, гранични прелази.

У међувремену, додао је Јањић, део тога је на столу у Бриселу, али није то грубо преклапање, постоји ту координација и комплементарност.

“У Бриселу се разговара о железничким оператерима, о ЕУ финансирању, а у САД се, пре свега, говори о оном делу који су Американци подржали, а то је ауто-пут од Ниша до Приштине, затим железничка пруга преко Мердара за Приштину, која касније иде ка Скопљу," каже Јањић за Косово онлајн.

Он не искључује могућност да Ричард Гренел дода још неку тему која није била у агенди, али каже да ће ово бити пре свега прецизнији договор о могућим заједничким пројектима.

"У Бриселу ће се договарати механизам заједничких тимова за пројекте, а овде би се договорили неки од приоритета које би Америка подржала, јер САД имају фондове који су специјализовани да подржавају ситуације нормализације односа", рекао је Јањић.

Јањић је нагласио да је ово вероватно последњи састанак са Гренелом пре америчких избора и да то треба искористити за договор.

"Треба схватити да ово није један од састанака. Ово је највероватниије последњи састанак са Гренелом пре америчких избора. Ако би стране успеле да направе један квалитетан меморандум о економској сарадњи и спремности за мирно решавање питања без улажења у питања статуса и граница, то би што се тиче Гренела и Американаца било поздрављено као један историјски корак. У том случају не искључујем ни сусрет са Трампом", истакао је Јањић.

Према његовом мишљењу, Трампу то ипак није приоритет у овом тренутку.

"Једна ствар је чињеница - да су се у међувремену ставови Трампове администрације и Бајдена доста приближили, у смислу да се не отвара нови канал мимо Брисела, да се сарађује с Бриселом, али да Америка подржи договор. То је формула о којој Гренел говори све време. Трамп је у ситуацији да донесе одлуку да ли му баш сад то треба и колико му то доноси на изборима, а не доноси му много, с обзиром на то да сад нема неку драстичну разлику од Бајдена", нагласио је Јањић.

Ипак, ако се постигне добар меморандум, доћи ће и до сусрета са Трампом, сматра Јањић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести