Вучић: Београд неће третирати Косово као државу ни у САД, ни у ЕУ

БЕОГРАД: Наша позиција је тешка, за САД и већи део ЕУ Косово је независна држава, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, али и истакао да Београд никада неће третирати Косово као независну државу, ни у преговорима у Вашингтону, ни у Бриселу.
Aleksandar Vucic/Tanjug/video
Фото: Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

„Они (косовски Албанци) на преговоре долазе из више разлога, а први је да добију прилику да себе прикажу као независну државу. Ми их нећемо третирати тако ни у Вашингтиону, ни у Бриселу“, објаснио је Вучић за ТВ Пинк додајући да то не каже после, већ у сусрет догађају.

Казао је да је на то упозорио и Авдулаха Хотија.

Вучић је истакао да приштинска страна на преговоре не долази припремљена, док се наша делегација спрема данима и недељама.

„То је озбиљан рад. Изненадили смо их нашим предлогом на прошлим разговорима. Они пласирање наше робе на Косову називају извозом. Рекли су не можете да извозите као Република Србија, а да они не могу као Република Косово. Казао сам да могу да пишу шта хоће, као на пример ЦЕФТА Косово. Али да не може да пише Република Косово“, казао је он.


„Коалиција с једном странком или концентрациона влада, ближи сам првом“

Вучић је изјавио да размишља о два концепта по питању владе - коалиција са једном странком или концентрациона влада, а да је, тренутно, ближи првом концепту.

"Један је концепт просте коалиције, са једном политичком партијом, али не бих говорио којом", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Други је, каже, због комплексности ситуације - таласа короне на јесен, питања КиМ, изласка из светске економске кризе - концентрациона влада, а да се за годину и по дана иде на парламентарне и остале изборе.

"Тренутно сам ближи првом концепту, али још ћу да мерим", нагласио је Вучић.

Додао је да "рачуна", али не математички, већ политички, односно разматра шта се све дешава у свету, у Европи, како би било донето најбоље решење за земљу и грађане.

"У складу са тим, можете да очекујете мој предлог. Ускоро ћео изаћи са тим", рекао је Вучић.


Истакао је да Приштини није циљ слобода протока капитала, робе и услуга, већ само да дођу до коначног решење без преговора, а то је признање независности.

Вучић је казао да не сумња да ће провокација с њихове стране на терену бити још.

Подсетио је да су поново упали у заштићену зону манастира Дечани.


Не наоружавамо се да би нападали, већ сачували мир

Србија се не наоружава да би неког нападала и са неким ратовала, већ да би сачувала мир и стабилност, што су за нас највише вредности, изјавио је Вучић.

Упитан како коментарише то што су и Албанци набавили беспилотне летелице какве имају САД, Вучић је гостујући на Тв Пинк рекао да оне нису баш сличне онима које смо ми набавили пошто су њихове извиђачке, а наше борбено - извиђачке, као и да је Албанија само поручила те летелице које ће да стигну тек до краја 2022. године.

"А, шта ћемо ми тек да имамо до краја 2022. године... Људи не треба да брину. Али, не наоружавамо се да би било кога нападали и да би са неким ратовали већ да би сацували мир и стабилност и спокојство својих људи", навео је Вучић.

Каже да жене у Србији то добро разумеју да не треба да брину за своје синове, мужеве и очеве.

Вучић истиче да се Србија не припрема да напада неког, већ да би спречила агресију на нашу земљу, јер ће то много теже пасти неком напамет ако смо добро наоружани.

Додаје да је 1999. године било много лакше донети одлуку да се Србја нападне, јер је била разорена економија и имали смо застарело наоружање, које ипак обарало њихове авионе.

"Србија је данас много озбиљније наоружана и тек ће да буде, то је резултат убрзаног економског раста и паметне политике коју смо изабрали", нагласио је Вучић.


„Дошли су тамо са машинама да граде магистрални пут и поред пресуде чак њихових судова. Шта их брига за манастир и за пресуде чак њихових судова. То су ствари који уносе додатни немир и стрепњу. Против тога ћемо се борити на сваком месту“, подвукао је он.

Вучић је казао да је у интересу Србије, али и Приштине економско отварање.

Када је реч о ЕУ нагласио је да се не сме испустити из вида да када се говори о ЕУ треба помислити прво на Немачку, јер је она толико снажнија од свих других.

Вучић је нагласио да толика надмоћ у ЕУ никада у европској и светској историји никада није постојала, какав је случај сада са Немачком.

„Преговори о Косову се воде под покривитељством Брисела, али најутицајнија је у ЕУ Немачка“, подсетио је он.

Као пример навео је да је у првом кварталу привреда Велике Британиеј пала за минус 20 одсто, а Немачке се одржала на минус 12.

Учествоваћемо у разговору у Белој кући, економске теме

Вучић је изјавио да ће Београд учествовати у разговорима у Белој кући, које је за 2. септембар најавио специјални изасланик председника САД, Ричард Гренел, и истакао да Србија није у позицији да одбија разговоре.

Навео је да је разговарао са Гренелом и да ће теме састанка бити економске, што су, каже, важне теме за Србију.

"Србија није у позицији, а и не би било добро да је у позицији да одбија разговоре", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да је питање зашто је Гренел употребио термин "преговори", питање за америчког дипломату.

"Они су и пре некли дан рекли да подржавају преговоре под окриљем ЕУ. Али, да не улазим у њихове односе. Сувише смо мали да бисмо то могли себи да допустимо", рекао је Вучић.

Додао је и да САД, као и већи део ЕУ и бриселске администрације дијалог увек посматрати као дијалог две независне земље.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести