„ТО ЈЕ ПИТАЊЕ ЗА ЕУ, али њима то није важно“ ВУЧИЋ о забрани уласка патријарху на КиМ: Србија свакодневно шаље писма, али...

БЕОГРАД. Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас жаљење што патријарху Порфирију није дозовљен улазак на Косово и Метохију и то што та чињеница није важна за међународну заједницу ни европске медије за разлику од лажних вести попут оне о аутобусима са косовским Албанцима које наводно Србија зауставља.
v

Забране патријарху да уђе на КиМ и онда вам говоре о људским правима и о томе како је Приштина првак у остваривању људских права", рекао је Вучић гостујући на РТС-у и додао да у таквој ситуацији међународна заједница изда само штуро саопштење.

То око патријарха за њих није много важно, а за нас је страшно важно у сваком смилсу. Управо у томе је суштина, важно је за наш народ, за нашу цркву, па то је седиште наше цркве, то је срце наше духовности, али за њих није, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да Србија, па и он свакога дана шаљу демарше, протесте, писма.

Само што још нисам поштар постао. Сам сам исписао толико писама да не знам. Али кад их то не интересује, кад траже Лајбницов довољан разлог за напад на Србију, сваки, могући и немогући, а са друге стране свом чеду ће да опросте све, навео је Вучић.

На констатацију да чак ни глумац Ненад Јездић не може да оде на Косово и да одигра представу, председник је иронично рекао да је то зато што је Јездић велика опасност за сувереност Косова.

У таквој ситуацији можете само цинично да се осмехнете или подсмехнете и ништа више и да обавештавате све могуће и да говорите о томе. И онда вам говоре о људским правима и о томе како је Приштина првак у остваривању људских права, ваљда тако што забрани Патријарху да оде у посету своје пастви и својим свештенству, казао је Вучић.

Он је подсетио на пример Раде Трајковић која је једном само задржана на администрартивном прелазу и предочио како изгледа када они желе да реагују.

Сетите се неко је задржао Раду Трајковић два сата и 10 минута на административном прелазу. Иначе, дозвољено је четири сата и после пола сата не постоји представник земаља Квинте, западних земаља, ЕУ, који није позвао неке од наших функционера да интервенишу и да траже да је пусте, казао је он и нагласио да су сви инервенисали истог секунда, али да су ипак знали да њега не би смели да зову јер знају какав би одговор добили.

Вучић је подсетио и да је Приштина недавно "извукла" једног за којег је пронађено да постоји оправдана сумња да учествује у ратним злочинима.

Паркирали су два аутобуса и рекли чекамо га. Онда су сликали те аутобусе и рекли Србија је зауставила промет косовским Албанцима. То је била вест у свим европским медијима. Нигде није вест да је Патријарху српском није омогућено да уђе на Косово и Метохију. Нигде, ни у једном од њихових медија, рекао је Вучић.

Он је нагласио да сваки дан поставља питање представницима међународне заједице везано за забрану уласка патријарху на КиМ и додао да је то чинио и данас.

Нагласио је да му на констатацију да је то срамно, на све то кажу да прате ситуацију. Додају и да су све више љути на те и те.

И онда почнемо да се смејем. И то је то. Јер ми стварно, ми свакога дана шаљемо демарше, протесте, писма, поручио је.

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести