Јовановић: Ништа се није чуло као тишина из Србије

БЕОГРАД:  Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић критиковао је данас ћутање Србије на изрицање другостепене пресуде доживотног затвора Радовану Караџићу у Хагу, власти и оне који јој, како каже, наводно представљају "праву опозицију" и мисле да нас игнорисање пресуде може спасити од коначног суочавања са прошлошћу.
Čedomir Jovanović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У писаној изјави достављеној медијима, Јовановић сматра да су сви они који су одлучили да о овој пресуди ћуте, по ко зна који пут Србију осудили на "тумарање по маргинама савремене цивилизације, неспремну да разуме да бежањем од истине и чињеница пре свега чинимо себи најгору могућу услугу".

Навео је и да зато ЛДП тражи да се 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид у Сребреници, као што је то учинио Европски парламент и парламенти многих земаља у чијем друштву Србија жели да буде.

Мишљење о пресуди, каже, изнели су правници из разних земаља, судије, адвокати, политичари из региона и званичници Европске уније, али се, сматра, "ништа није чуло као тишина која долази из Србије". 

"Правоснажна пресуда Радовану Караџићу оголила је све оне у Србији који мисле да се може ћутати док цео свет говори о пресуди човеку који је окрвавио своје руке и због тога је, пред очима тог истог света, кажњен", навео је Јовановић.

Подсетио је да колективан кривица не остоји, па тако, указује, не постоји ни кривица српског народа за зло које је неко наводно починио у његово име.

"Али постоје кукавице које су починиле или наредиле монструозне злочине, који су на тлу Европе незабележени после Другог светског рата. У име помирења, односа између народа и држава, као и одржавања мира, пре свега на простору БИХ, важно је да о злочинима и зверствима не ћутимо", поручио је Јовановић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести