КФОР: Акција полиције на Косову није против Срба, не мешамо се

ПРИШТИНА: КФОР је јутрос потврдио да је у току операција Косовске полиције која се по налогу Тужилаштва у Приштини одвија на целом Косову и, као и косовске власти, тврди да се акција на северу покрајине изводи у оквиру борбе против криминала.
kfor
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

"Операција Косовске полиције одвија се по налогу Тужилаштва на целом Косову, не само на северу, и није уперена против Срба, већ против особа оптужених за корупцију и криминал", рекао је за Тањуг портпарол команде КФОР Винченцо Грасо. 

"Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом", каже Грасо.

Према његовим речима, у питању је полицијска акција какве су се дешавале и у прошлости, тако да КФОР "само прати ситуацију".

Он је прокоментарисао и став српских званичника да КФОР треба да учини нешто по питању акције косовских специјалаца.

"О томе је и раније дискутовано, ми се не мешамо у акције полиције, док нам не затраже да интервенишемо", рекао је Грасо.

 

АП:Трупе Србије у приправности након "упада" на северу Косова

 

Србија је наредила својим трупама да буду у пуној приправности након извештаја да је косовска полиција ушла у Србима насељене регионе Косова, јавља АП.

Агенција преноси, позивајући се на српске медије, да су припадници специјалне полиције Косова "упали" на север Косова и ухапсили више особа.

Наводи се да је званичник српске владе Марко Ђурић казао да је акција косовске полиције осмишљена због застрашивања и протеривања Срба са Косова и представља "не само претњу стабилности, већ и најдиректнију претњу мира". 

АП наводи и да је српски председник Александар Вучић наредио пуно стање приправности српских трупа. 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести