Клачар: Поновљени избори шанса ПОКС да пређе цензус

БЕОГРАД: Понављање гласања на више од 200 бирачких места могло би да утиче на коначни резултат избора, а највеће шансе да пређе цензус после поновљених избора има листа предвођена Покретом обнове краљевине Србије (ПОКС), каже извршни директор ЦЕСИД Бојан Клачар и додаје да би после гласања 1. јула могло да дође до промене у броју мандата код мањинских листа.
bojan klacar cesid
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Клачар каже да је у Србији први пут поништено гласање на оволиком броју бирачких места, на којима је уписано више од 200.000 бирача што, како оцењује, ствара ''непознаницу'' о финалном исходу избора.

''Са оволиким бројем уписаних бирача може да се промени изборни резултат, пре свега у случају ПОКС-а. Не кажем да ће се то сигурно десити, али теоријска могућност постоји'', каже Клачар за Танјуг.

Додаје да је за остале листе, које су слабије пласиране од ПОКС-а, мања шанса да пређу изборни цензус.

Клачар наводи да неизвесност око поновљених избора ствара и то што се, како каже, не зна колико је ПОКС-у и осталим листама потребно гласова да би прешле цензус и колико су гласова освојиле 21. јуна на поништеним бирачким местима.

''ПОКС-у недостаје око 10.000 гласова да пређе цензус, плус гласови које су већ освојили на тим бирачким местима, а којих не знамо колико је било. Не знамо ни због чега је гласање на тим бирачким местима поништено'', наводи Клачар.

Додаје да је врло тешко предвидети излазност и мотивисаност бирача да изађу на поновљене изборе 1. јула будући да је, како каже, гласање заказано на радни дан, а није могће ни израчунати колико је појединим листама потребно да би прешле цензус.

Клачар указује да на поновљеним изборима може доћи до промене у броју мандата мањинских листа јер је, како примећује, велики број поништених бирачких места у заједницама где живи велики број припадника бошњачке и албанске мањине.

''Може да се деси да нека од бошњачких странака добије мандат више на рачун албанске партије или обрнуто'', наводи Клачар.

Републичка изборна комисија (РИК) је донела одлуку да се избори на укупно 234 бирачка места, где је гласање поништено, одрже 1. јула од 7.00 до 20.00 сати.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести