Коха: Немачка тражи да Приштине укине таксе 

ПРИШТИНА: Немачка се придружила притисцима САД и ЕУ на Приштину да укине сто одсто увећане санкције наметнуте на призводе из Србије и БиХ, пише данас приштинска Коха, након разговора двојице кључних саветника немачке канцеларке Ангеле Меркел са косовским политичким и институционалним представницима.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Позивајући се на своје изворе, приштински дневник пише да су немачки званичници на јучеашњем састанку са Хашимом Тачијем и Рамусем Харадинајем поновили ставове Берлина да наметнуте тексе ометају наставак дијалога захтевајући да их приштинска влада суспендује.

Саветници немачке канеларке, Јан Хекер и Матијас Литенберг састали су се јуче у Приштини са Тачијем, Харадинајем и замеником премијера Еневером Хоџајем, а питање суспензије наметнутих такси била је главна тема разговора са премијером привремених приштинских институција, пише лист.

Саговорник Кохе, који је, како се наводи, желео да остане анониман, рекао је да је став Немачке у погледу постизања свеобухватног споразума између Београда и Приштине непромењен - званични Берлин је, кажу. против промене граница Косова.Иначе, посети немачких званичника Приштина претходила је посета високог представника САД Дејвида Хејла, који је такође инсистирао на укидању такси за робу из Србије и БиХ.

Нема званичних информација о томе шта је била тема разговора са немачким званичнима, а Харадинај је на свом фејсбук профилу написао да је су причали о дијалогу , унутрашњој консолидацији тзв. Косова и евроатлантском путу Приштине.С друге стране пише да политички аналитичари у Приштини кажу да се Харадинај суочава са сталним притиском САД да суспендује наметнуте таксе, док Немачка и Велика Британија увећане таксе "тихо подржавају", пише Зери.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести