ЕУ ме преварила, одговор Приштини је "не"

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је пре шест месеци упозорио Брисел да је нацрт платформе Припштине увод у катастрофу на целом Балкану, а да га је Европска унија уверавала да платформа неће ни доћи на дневни ред, да је неће изгласати, а да данас кажу да "немају коментар" на тај документ.
1
Фото: Tanjug

"Питате ме да ли су ме преварили. Јесу, и пре свега себе су преварили", рекао је Вучић у обраћању у Сремској Митровици, и додао:

"Али, није Србија тако мала и слаба како мисле. Одговор на захтеве Приштине је јасно ''не''“. 

Вучић је рекао да је и касније, бар десет пута молио у Бриселу да спрече доношење те платформе, јер она значи увод у катастрофу за све. 

„Они су рекли да никада неће доћи на дневни рад, а ево Албанци су је изгласали. Данашњи коментар ЕУ на то је да немају коментар. Што су рекли и обећали да неће доћи на дневни ред. Преварили су ме, али пре свега себе“, казао је он. 

Али Србија, нагласио је, није шака зоби да је позобају сви заједно. 

„Јуче се догодило да су донели платформу Албанци. Мислио сам да безобразлуку и безобзирности има краја, а јуче сам схватио да нема“, подвукао је он. 

Вучић је рекао да су у платформи ставили да морамо да признамо Косово, и то одмах. 

„Није то довољно, јер стоји да ако то урадимо данас, у границама данашњег Косова, тиме би се само квалификовали да једног дана они признају нас и опросте наше неке грехове. То је предуслов да покажемо знаке поверења, да могу да признају Србију, као да нисмо држава, па нам стало да нас признају. Да није тужно, било би смешно“, рекао је он. 

Вучић је казао да од почетка свог мандата покушава да избегне сукоб, да сачува мир. 

„Хоћу да наша деца одрастају у миру, и мају свој живот у којем размишљају о будућности“, навео је он. 

Вучић је говорио и како му је било када је потписао Бриселски споразум, када су га сви критиковали, посебно они који су одавно предали Косово. 

Рекао је да му је било тешко у Косовској Митровици, јер су Срби били против Бриселског споразума, те је остао целу ноћ и дан да им објасни да је неопходно да чувамо мир, да ћемо се сваком ставком борити за опстанак, бранећи националне и државне интересе.

„Сви су говорили да сам изјданик, и то и они најгори, који су предали КиМ, дали независност пресудом МСП, поставили границу на Јарињу и Брњаку“, додао је он. 

Вучић је казао да је Србија радила на томе да се представи свету као поуздан партнер, да се зна да када ми нешто договоримо и потпишемо то и испуњавамо. 

„Тражимо од вас Европљана и света да нашу реч поштујете, као и слово на папиру и тражите од друге стране исто. Данас је 2.149 дана како они нису испунили једину једину обавезу из Бриселског споразума,, а то је формирање ЗСО“, рекао је он. 

Вучић је казао да то ниеј само срамота Албанаца, који говоре да је њихова беса све, а не значи ништа. 

Срамота је и што реч оних који су били посредници из ЕУ, како је додао, није значила ништа. 

„Они нама ништа нису учинили на формирању ЗСО. Ми смо испунили све и то сам рекао и америчком представнику данас“, додао је он. 

Председник је поновио да Србија никада неће прихватити ултиматум који јој је Приштина поставила усвајањем платформе. 

"Мој одговор свима њима је такав - не знам колико ћу остати, јер Харадинај ми је претио да ће ме срушити с власти, неке наше политичке противнике лепо дочекују у Приштини, помажу им на различите начине, можда ће да ме сруши, али, ја им на такве услове никад пристати нећу", поручио је Вучић. 

"Сада сиктер са тим парипром, бандо из Приштине, где год хоцете и видите да ли ће неко то да вам испуни, Србија неће", рекао је он.

Вучић је рекао и да је платформа само ситница у односу на оно што ће да уследи.

Навео је да платформа предвиђа да Србија одговара за сексуалне злочине над Албанкама, и за друге злочине, да буде формиран посебан Трибунал за то, па онда и да им платимо ратну одштету, ваљда за то што "чинили сецесију уз агресију".

"И све то није довољно, мораћемо још неких 5 услова да испунимо да би они великани овог света то нама заборавили и признали нас у једном тренутку. Онда схватите да су они донели одлуку да дијалога не буде, да разговора никаквих не буде. Њихова је жеља да са западним партнерима понизе Србију", рекао је он.

Србија, како каже, мора да зна да је одговор на те ултиматуме уз подршку њихових западних ментора - "Не, нећете то добити".

"Србија је земља часних, поштених и одговорних људи, који чувају своју земљу и народ. А ви, који сте милисли да ћу да вас молим за мало фотеље, за мало више власти, не интересује ме то. Полазите од себе, европска и домаћа господо, не разумете да има оних којима су морал, поштење и отаџбина изнад свега, да сам ту да штитим народ и да не дам државу ником да је уништава и разара", истакао је Вучић.

Додао је да је Србија хтела компромис, и да га и сада жели .

"Али, да уништите и ''скратите'' Србију - то ни много јачи од вас из Приштине нису успели, па неће ни ви", закључио је он.

Поштени да не брину, лопови да плате и врате..

 Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да никада није добио толико позива као због Закона о пореклу имовине који ће ускоро бити донет и поручио да сви који су поштено стекли богатство не морају да брину и да им држава неће угрожавати имовину.

"Ускоро долази Закон о пореклу имовине, после 30 година долази Закон о пореклу имовине. Молићу да будем у првих 10 коме ће јавно да буде испитана имовина и да се види јесам ли се обогатио од када сам дошао на власт. Одмах да вам кажем - нисам, јер не живим за богатство", рекао је Вучић на скупу у Сремској Митровици.

Каже да жели да буде упамћен по томе колико је тога урадио за народ.

"Ја сам, да се нашалим, добио много позива за различите политичке ствари и обично не одговорам онима који ме позивају и из политичких партија и многим другим људима. Никад у животу нисам имао толико позива као због Закона о пореклу имовине, једни кажу - ''ти се то шалиш, то је за новине, нећете усвојити тај закон'', други кажу ''немој баш тако, смањи мало те услове, као да докажемо порекло имовине. Ја им кажем да је влада тако хтела и да ћемо ми да поднесемо неке амадмане да то још пооштримо".

"Па, да видимо како ћете то да оправдате, ви који сте милионери и мултмилионери, а то нисте зрадили поштеним радом", пиметио је.

"Сваком поштеном човеку желим да кажем да не мора да брине, јер никоме поштено стечено богатство нећемо да угрожавамо. Али, они који су политиком, лоповлуком и преварама то стекли мораће да то да образложе, а затим држави да плате и врате", поручио је Вучић.

Ускоро "Бела књига" о уништеним фабрикама

Председник Александар Вучић најавио је данас на скупу у Сремској Митровици да ће ускоро бити објављена "Бела књига" о уништеним фабрикама од 2000. до 2012. године.

Таквих фабрика, каже, има на хиљаде и додаје да се за разлику од претходне власти садашња бори за свако радно место.

"Почели смо да дижемо Србију, да се боримо за свако радно место. Знам да су људи увек незадовољни и знам колико сиротиње имамо, али ти поштени људи виде борбу и жељу, и та сиротиња нам је наклоњена, нису нам наклоњени они који су изгубили привилегије, они лопови који би да се врате на власт да поново могу да пљачкају као што су то чинили до јуче", рекао је Вучић у обраћању.

Онима који су пљачкали, каже, неће да се додворава.

"Мени људи, понекад и из моје странке и моји најближи сарадници, кажу - ''немој то да им кажеш, наљутићес их, па ће их бити више''. Што? Биће их од 200 до 300, пошто их је било 190 у Митровици, па треба да се тресем од страха. Колико год да је, ја се плашим само за будућност наше земље. Они знају шта су народу урадили и зато се плаше за себе", навео је он и додао да ће се борити за своју земљу сваког дана, и радног и нерадног.

Поручио је да се неће улизивати Ðиласу, Јеремићу, Обрадовићу, онима који су опљачкали Србију.

Хоћу да људи виде будућност у Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће држава давати све веће субвенције и да ће повећати плате и пензије, како људи не би напуштали земљу, а све је то могуће, јер је, како каже, стање у економији све боље захваљујући тешким реформама које су спроведене. 

"Хоћу да људи виде будућност у Србији", поручио је председник.

Вучић је на скупу у Сремској Митровици, у оквиру кампање Будућност Србије, захвалио на величанственом дочеку у свим местима које је данас посетио у Срему, а на којима је, каже, било више хиљада људи.

Честитао је и свим женама празник, 8. март и пожелео да их буде што више на местима на којима се одлучује.

"Оне су те које воде нашу земљу, наш народ, и да ми будемо поштени и признамо колико су оне одговорније од нас", рекао је Вучић.

Говорио је и о великом броју инвеститора који су дошли у тај део Србије и истакао да је у последње четири, четири и по године у Срему отворио 18 нових фабрика.

"Нисам затварао фабрике, а док су други били на власти, бројале су се у стотинама. У Срем смо довели неке од најмоћнијих немачких, америчких и аустријских инвеститора", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести