Србија се опростила од  Оливера Ивановића

Породица, пријатељи, грађани, представници државног врха и политичког и јавног живота опростили су се јуче од Оливера Ивановића, председника Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда” и једног од најзначајнијих лидера Срба с Косова и Метохије.
1
Фото: Dnevnik.rs

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Ивановић је убијен пре три дана, са шест хитаца, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

Опроштајни говор на сахрани одржала је каратисткиња Тања Петровић, која је рекла да је „Србију ујединило његово страдање”.

"Пронаћи ћемо зликовца, судиће му Србија, а његова казна је већ почела. Србију је ујединило твоје страдање", рекла је Тања Петровић.

Фото: Dnevnik.rs

Она је казала да Ивановић напушта „сва оспоравања и оптужбе, све лажи, све Кафкине процесе и Андрићеве проклете авлије” и улази истог дана „у славу и у гроб”. Тања Петровић је поручила Оливеровој деци да наставе да негују све оно лепо што је усадио у њих и од чега су саткани.

" Не бој се, Оливере, тамо где ти идеш, тамо је светлост, Бог, правда, истина за којом си увек трагао и као витез Косова погинуо. Тамо нема зликоваца, стравичних хитаца, казамата, ни политике. Нема лажи, постоји само љубав и Бог", нагласила је она.

Како је додала, највећа тајна је претворити бол у љубав, а у љубави је васкрсење и живот.

"Ти си, Оливере, живот",  поручила је Тања Петровић, и додала да је све снове о бољој Србији сневао и претварао у јаву радећи за државу и њене институције, „не мичући се с Косова”.

"То је био твој залог држави, твоја гаранција верности, твоја заклетва и на крају твој усуд, твој живот", поручила је она.

Подсетила је на то да га ни запаљена кола нису уплашила ни застрашила да оде и дигне руке од своје мисије, истрајавања у истини, храбрења српског народа на КиМ.

Од Ивановића су се опростили чланови породице, пријатељи, бројни грађани, државни функционери. Велики број грађана одао је пошту убијеном политичару с КиМ – у тишини су палили свеће и остављали цвеће.

Фото: Dnevnik.rs

Опело испред Цркве Светог Николе служио је епископ рашко-призренски Теодосије у присуству патријарха Иринеја, а у име Владе Србије од Ивановића су се опростили премијерка Ана Брнабић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Оливер Ивановић се цео живот борио за правду и слободу свог народа на КиМ и слободу града у којем је живео", рекао је током опела испред цркве на Новом гробљу у Београду епископ рашко-призренски Теодосије.

Он је нагласио да се Ивановић није штедео ни у јуну 1999. године када је требало бранити Косовску Митровицу и остале градове, као и када је говорио о страдању српског народа и светиња после рата пред преставницима међународних организација.

"Слушали су га сви с пажњом, и странци и Срби, а неретко и многи Албанци. За њега је Косово и Метохија било више од територије и политике", рекао је Теодосије, и додао да су речи Оливера Ивановића имале тежину јер су биле речи искреног човека.

Слушали су га сви с пажњом, и странци и Срби, а неретко и многи Албанци. За њега је Косово и Метохија било више од територије и политике (Епископ рашко-призренски Теодосије)

Подсетио је и на то да „никада није упирао прст у људе већ да је указивао на проблеме” и да остаје с нама као симбол борбе за истину и правду, за добро сваког човека.

" Бог нека да његовој породици снаге и вере да очувају успомену на њега", закључио је епископ.

Пронаћи ћемо зликовца, судиће му Србија, а његова казна је већ почела. Србију је ујединило твоје страдање (Каратисткиња Тања Петровић)

Од Оливера Ивановић опростио се лидер СПС-а и потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, председник Канцеларије за сарадњу с Русијом и Кином Томислав Николић. Међу грађанима су били и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, министри Расим Љајић, Бранко Ружић и Ненад Поповић, градоначелник Београда Синиша Мали, лидер Демократске странке Драган Шутановац са страначким колегама. Затим, Саша Јанковић, Борис Тадић, Драган Ђилас, Вук Јеремић, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић, Зоран Живковић, Александар Шапић, Миливоје Михајловић, Драган Марковић Палма, Рада Трајковић, Сима Спасић, Тихомир Станић, француски хуманитарац Арно Гујон.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести