Костреш: Пресуда Младићу почетак суочавања са прошлошћу

НОВИ САД: Генерални секретар ЛСВ Бојан Костреш сматра да би пресуда Ратку Младићу требало да буде тачка са које ће се почети са суочавањем с прошлошћу иначе ће Балкан имати велики проблем.
bojan kostres
Фото: Tanjug (J.Pap, arhiva)

У интервјуу за сарајевски портал авангарда.ба Костреш каже да је пресуда Младићу била очекивана и заслужена, али да неће анулирати оно што је Младић починио.

Он је говорио и о одговорности Војислава Коштунице, некадашњег председника СРЈ и премијера Србије, који је константно опструирао рад Хашког трибунала, а кога је  у томе мањински подржавала СПС Србије Ивице Дачића.

Такође, наглашава он, политичка матрица, у којој су српске снаге друге народе убијале искључиво “у самоодбрани“, код нас постоји веома дуго. 

Неспособност политичких елита, нарочито неспособност оне постпетооктобарске, да промени задату матрицу и да изврши лустрацију, српском друштву враћа се као бумеранг, сматра Костреш, наводи се у саопштењу ЛСВ.

На питање на прокоментарише речи председника Србије након пресуде Младићу - да је за Србију тежак дан али да моли грађане да подигну главу и наставе да живе поносно у сувереној Србији, која никоме неће дозволити да је понизи, он на почетку каже:

Мислим да је Вучић направио одређени отклон од екстремно десног политичара који је у Скупштини Србије претио “то за једног”, који је лепио плакате “Булевар Ратка Младића”... и слично, до човека који је ипак отишао у Сребреницу и који је, макар на вербалном новоу, показао да у региону мора доћи до помирења.

Наводећи да не жели да његов одговор буде схваћен ако покушај да одбрани или протимачи Вучића, Костреш додаје да му се чини да “упркос свему, Вучић покушава да јавности пошаље поруке другачије од оних које је слао раније”.

Не знам који је Вучић искрен - онај из деведесетих или овај данас. Ипак, као грађанин ове земље, искрено се надам да је, напросто, председник Србије доживео трансформацију и коначно разумео неке ствари, каже он.

Према његовим речима, јасно је да Вучић, када даје такве изјаве, и даље рачуна на бираче који пресуду Младићу доживљавају на веома трауматичан начин,

У том смислу, питање је шта ће Вучић на крају одлучити - да ли ће бити политичар или државник, рекао је Костреш.

Такође, он сматра да се варају сви који мисле да ће трагедија ових народа бити затворена и да ће на њу бити стављена тачка пресудом Младићу и затварањем Трибунала.

Према његовом мишљењу, то ће се догодити када цео регион бивше СФРЈ буде подељен на само две групе: на оне који су злочинци и који су за те злочине кажњени, и на оне који то осуђују. 

Сматра и да је Хашки трибунал урадио свој посао - показао да злочин не може остати некажњен, што је веома важно, али да би било боље да је оптуженима суђено овде.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести