Курц жели датум за чланство Западног Балкана

БЕЧ: Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је вечерас у Љубљани да би Аустрија желела датум проширења ЕУ на тај регион.
kurc, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Jean-Francois Badias)

"Ако нема датума онда то често значи да се темпо смањује", нагласио је Курц у изјави новинарима уочи сутрашњег Самита ЕУ-Западни Балкан.

Он је оценио да је позитивно што се одржава Самит ЕУ-Западни Балкан и што постоји приврженост Уније проширењу, а упитан о спекулацијама да председник Француске Емануел Макрон неће променити чврсти став у вези проширења ЕУ пре председничких избора, Курц је казао да тако нешто сматра погрешним приступом.

Курц је изразио задовољство што се поново одржава директан сусрет с представницима земаља Западног Балкана, подсетивши да је последњи такав састанак био 2018. пре пандемије.

Захвалио је словеначком премијеру Јанезу Јанши на организацији скупа и истакао да постоји позитиван развој на Западном Балкану кроз реформе.

"Тако, на пример, Србија има снажан привредни раст. Зато постоји и хитни интерес да ЕУ заузме веродостојну позицију на Балкану", поручио је аустријски канцелар.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести