Курти потврдио тешкоће у формирању владе, али је оптимиста

Аљбин Курти, кандидат за председника нове косовске владе, је у опширном интервјуу за Дојче веле, на албанском језику, рекао да је оптимиста и да верује да ће "обостраним поверењем и посебно великом жељом за проманама на Косову" то питање превазићи у наредним данима.
kurti, tanjug
Фото: Aljbin Kurti, foto: Tanjug/ Video,arhiva

БОН:  Аљбин Курти, кандидат за председника нове косовске владе, потврдио да постоје тешкоће у договору са Демократским савезом Косова (ДСК), Исе Мустафе, о формирању институција и да је главни камен спотицања позиција косовоског председника, након што актуелном, Хашиму Тачију, истекне мандат.

Курти је у опширном интервјуу за Дојче веле, на албанском језику, додуше рекао да је оптимиста и да верује да ће "обостраним поверењем и посебно великом жељом за проманама на Косову" то питање превазићи у наредним данима.

"Преговори о подели одговорности у извршној власти почели су касно, након потврђивања резултата, што је каснило различитим бројевима и бројкама. Сада смо на месту где завршавамо преговоре о влади. Оптимиста сам. Постоје потешкоће, постоје и изазови, али када су се грађани 6. октобра изјаснили, направили су неку врсту избора који нам није оставио више простора", рекао је Курти и додао да "опције за другачију математику не постоје".

Курти је потврдио да је са ДСК-ом разоварано о мнистарским позицијама и другим функцијама у влади.

"Договорили смо се да имамо два потпредседника владе, првог потпредседника владе из ДСК, другог потпредседника владе из Самоопредељења. Договорили смо се да имамо пет министарстава, а два додатна министарства долазе из мањина. Дакле, имамо укупно дванаест министара", навео је лидер Самоопредељења.

Иако, како је рекао, његовој странци аутоматски припада и место председника парламента, спремни су и о томе да преговарају.А када јеј реч о косовском председинку, Курти каже да ће то питање бити у оквиру њиховог мандата, али да је уверења да је боље најпре затворити питање формирања владе, пре него се отвори питање косовског председника.

"Знате да наш устав каже да ''председник представља јединство народа'', па то није једноставна ствар", рекао је Курти.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести