Курти у Берлину: Нећу Вучића за преговарачким столом

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Кандидат за премијера Косова Аљбин Курти изнео је своја три принципа за наставак дијалога, од којих је први да неће председника Србије Александра Вучића за преговарачким столом.
Aljbin Kurti  Foto Tanjug/ E.Tahirović
Фото: Tanjug

На скупу у Берлину под називом "Балкански дијалози", на којем су разматране европске перспективе Западног Балкана и могућности постизања позитивних помака у односима Београда и Приштине, Курти је као први принцип навео да нема разговора косовског председника и председника Србије и да неће председника Вучића за столом.

"Нема разговора о косовској територији", други је принцип који је навео председник Самоопредељења сазнаје Косово Онлајн.

Трећи принцип који је навео Курти јесте да нема разговора о мапама. Косово је централна тема конференције, којој ће бити посвећене две од четири пленарне сесије.

Председник привремених пристинских иснтитуција Хашим Тачи и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, присуствују на скупу "Балкански дијалози", који организују Исток-Запад институт, београдски Фонд за политичку изузетност и Минхенска безбедносна конференција.

На скупу учествује велики број политичких лидера из региона, али и утицајне дипломате из САД, ЕУ, Немачке и представници академске заједнице.

Вучић: Само једну мету имају и овде и у Приштини - мене

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Аљбин Курти са своја три принципа за дијалог, почео да се бави кадровским питањима у Београду, али и да је очигледно да се у Приштини води иста кампања против њега каква се води и у Београду.

„То што је рекао мени је комплимент, јер се против мене води кампања као о великом издајнику, и та камапња је иста као и овде. Све што ми раде овде, исто раде и у Приштини. Само им је једна мета, а случајано сам то ја, никог другог не помињу", рекао је Вучић.

„Да неће мене да види преко пута, то је у реду. Добро је да је почео да се бави кадровским питањима и ко ће у дијалогу предводити нашу делегацију", иронично је приметио.

Истакао је да је иначе добро да Албанци целој међународној заједници кажу да су они ти који одлучују ко ће у име Београда да преговарају.

Он је уверен да Курти има и проблем како да се суочи са њим после претњи које је изрекао његовој малолетној ћерки.

„Брине се како ћу да му одговорим, том великом јунаку, што женску децу вређа. Зато није сигуран како би сусрет изгледао“, додао је он.

„Рачак неспоран фалсификат, али показује наше слабости“

Наводни масакр цивила у селу Рачак јесте фалсификат, смишљен да оправда агресију на нашу земљу и за то постоје докази, поновио је данас председник Александар Вучић и додао да тај случај, конкретно кривична пријава Приштине против њега због такве изјаве указује на наше слабости, јер нисмо као Албанци увек сви спремни да бранимо национални и државни интерес.

Вучић је, упитан за кривичну пријаву која је поднета против њега због негирања наводног масакра цивила у Рачку, казао да може да говори сатима на ту тему.

Подсетио је да постоје одређени докази да се у Рачку није догодило оно како то Албанци представљају.

„Имате њихове војне извештаје под редним бројем 198 како су лекари ишли у Рачак да пруже помоћ припадницима ОВК, а ако сте ОВК онда нисте недужни цивили“, објаснио је Вучић.

Подсетио је и на то да је претресно веће у Хашком трибуналу, на које се позивају, тражило од тужиоца да не изводи доказе у три случаја - Рачак, Паладиште, и Дубрава - јер је било јасно да ту не могу да добију ништа као тужилачка страна.

Додао је да постоји само пресуда албанског суда против Зорана Станојевића због убиство једног цивила под врло сумњивим околностима, тако да је и Борис Тадић морао да га помилује.

Вучић је истакао да није изненађен изјавама Вилијема Вокера о Великој Албанији.

„Нисам изнеднађен ставовима да је то круна у његовој каријери да треба да се створи Велика Албанија, да је то најбоље решење за све проблеме“, казао је он.

Вучић је рекао да је овај случај показао наше слабости:

"Када треба да нападате своје људе, своју власт, државу, нико неће бити гласнији од нас. Када треба да одбранимо, сачувамо националне интересе, јавиће се само неколико нас, а ћутаће сви, док ће Албанци сви да се јаве и кажу исто. Зато су били успешнији. Њима је национално и државно питање изнад партијског интереса“, подвукао је он.

Вучић је казао да је срећан што су њему држава и народ увек испред личних и партијских интереса.

„Још када виде кривичну пријаву против мене, нико више не сме да каже било шта о Рачку. Срећан сам због пријаве, јер сада су отворили тему о којој ћу говорити сваког дана на сваком месту. Нека ме проказују сваког дана. Баш да видимо зашто сте доносили закључке и пронађете повод за тешку агресију против Србије каква је била НАТО агресија само неколико дана касније“, рекао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести