Завршен састанак Курти-Мустафа, још без договора о коалицији

ПРИШТИНА: У Скупштини Косова данас је одржан још један састанак лидера Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова, Аљбина Куртија и Исе Мустафе, а коалициони споразум и даље није постигнут.
kosovo parlament
Фото: Танјуг/АП

После састанка, новинарима се обратио портпарол ДСК Бесиан Мустафа, уз поруку да ће у наредном периоду бити интензивирани састанци како би се постигао споразум о владајућој коалицији, преноси Косово онлајн.

Уочи састанка, Курти је поручио да не постоје препреке да се формира владајућа коалиција и додао да ће две странке превазићи ситне несугласице.

Претходно је из Самоопредељења за Косово Онлајн речено да се коалициони споразум очекује до краја ове недеље.

У међувремену, косовски председник Хашим Тачи је за 24. децембар сазвао конституитивну седницу скупштине, којој је мандат четири године.

Председника парламента предлаже највећа парламентарна група, у овом случају Самоопредељење, а бира се и пет потпредседника.

Потом следи избор владе, а косовски председника након консултација са политичким партијама или коалицијама које имају неопходну већину за формирање Владе, предлаже мандатара, који има 15 дана да предложи састав кабинета.

Уколико мандатар не добије већину у Скупштини, председник у року од 10 дана именује другог кандидата, на основу исте процедуре.

Уколико се ни у другом покушају не изабере влада, расписују се нови избори.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести