Љајић: ЕУ нам отворила врата за роминг, али чекаћемо још

БЕОГРАД: Европска унија је Србији "отворила врата" потписаном изјавом на самиту у Софији о ромингу, који се односи на цео регион Западног Балкана, али његово укидање ће трајати, то је дуготрајан процес са много фаза, рекао је данас министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић.
ljajic tanjug
Фото: Tanjug

"Ово је мали корак, потписана је изјава о ромингу у две ставке. Једна је роминг који се односи на регион Западног Балкана. Ми смо пре три године потписали са БиХ, Црном Гором и Македонијом споразум о снижавању цена, а сада ЕУ жели да се то односи на цео регион Западног Балкана. Друга ставка се тиче укидања роминга за Западни Балкан када наши грађани путују у земље ЕУ и то ће, да се разумемо, потрајати", казао је министар Љајић у дневнику РТС-а.

Како је додао, сада су за Србију "по први пут мало одскринута врата, али ће ово, сасвим сигурно, трајати".

"Ми ћемо бити упорни у томе. Грађани треба да знају да то неће бити ни брзо, ни лако, ни једноставно, нити ће се то десити сутра или прекосутра нити у овој туристичкој сезони", рекао је Љајић.

Он је казао да до укидања роминга у ЕУ за региона Западног Балкана постоји много фаза.

"Ја сам у најави тог скупа (самита у Софији) говорио да је земљама ЕУ требало 10 година да се договоре са телекомуникационим оператерима око укидања роминга у земљама Уније, а замислите сад да та директива треба да важи за земље које су у поступку приступања", истакао је министар.

Када је рече о туризму, Љајић истиче да ће бити рекордан мај у последњих неколико година када је рец о приливу девиза и да ће НБС за два месеца саопштити прецизне податке.

Поводом одржавања кошаркашког Фајнал фора у Београду, министар наводи да сваки спортски догадај, без обзира о којем се спорту ради, доноси значајна девизна средства.

Организација Фајнал фора је глобална промоција Србије као туристицке дестинације, казао је он.

"Ми сад већ имамо велики број туриста, цена ноћења је 350 до 400 евра, три пута скупље него што је уобичајено, 70 додатних летова, од тога 40 чартер летова. Тражи се смештај не само у Београду, већ и у Новом Саду, Зрењанину, Инђији. Статистика говори да се 58 одсто ових људи који дођу на овакве спортске догађаје, поново се враћа на овакве догађаје и са својим породицама током неког новог туристичког путовања", истакао је Љајић.

EUR/RSD 117.0868
Најновије вести