ЛСВ: Европски посланици могу да дођу и у Нови Сад на разговор

НОВИ САД: Роберт Колар, потпредседник Лиге социјалдемократа Војводине и Саша Шућуровић, председник Извршног одбора, на данашњим разговорима власти и опозиције о изборним условима, под покровитељством и уз учешће посланика Европског парламента, негодовали су зато што се европски посланици одвојено састају са антиевропском опозицијом, односно представницима Савеза за Србију.
LSV logo
Фото: Dnevnik.rs

Уз оцену да је понашање евопских посредника у преговорима о изборним условима у Србији "крајње некоректно" и контрапродуктивно за дијалог и успостављање поверења између власти и опозиције, ЛСВ подсећа да је један од основних принципа који важе у ЕУ равноправност и иста правила за све учеснике у дијалогу.

"ЛСВ не види никакво рационално оправдање за приватне састанке европских представника са оним групацијама које решење проблема у нашем друштву не виде у институцијама, већ све чине да политичку борбу пренесу на улицу, користећи се насилним методама", саопштила је ЛСВ.

Роберт Колар је током данашњег састанка упутио директан позив европским представницима за разговоре у Новом Саду, јер је ЛСВ сигурна да је управо Војвођански фронт, као групација која је заснована на европским вредностима, спремна да укаже на све проблеме и недостатке са којима се изборни процес у Србији суочава не само последњих година, већ и последњих деценија.

"Оно што смо чули као извештај о реализацији досадашњих закључака на папиру звучи добро. Некакви помаци јесу направљени, али не претерано спектакуларни. Питање је како ће се и да ли ће се они даље примењивати, а то је кључно. Ми смо посебно истакли да без измене изборног закона и изборних услова неће бити добрих избора у Србији, да је ситуација лоша у медијима, у капиларном терору, капиларном прикупљању гласова, плаћању гласова и свим другим методама које се нелегално примењују", казао је Колар.

Он је додао да је иницијативу за промену изборног система у Србији ЛСВ поднео у септембру.

- Једна од најбитнијих промена коју смо тражили је да Србија не може бити једна изборна јединица, јер долазимо до изузетно неправичне расподеле мандата. Долазимо до тога да велики део Србије нема представнике у републичком парламенту, па се поставља питање како онда можемо да очекујемо да се неко са територије тих делова земље уопште бори за права грађана који на њој живе, када уопште није присутан у институцији која се тиме бави", закључио је Колар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести