Михајловић: Појединци би преко еколошког активизма у политику

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је данас поводом протеста у Рековцу против геолошких истраживања литијума да је очигледна жеља појединаца да преко еколошког активизма уђу у политику, али да то нема везе ни са каквим стварним претњама по људе и животну средину.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs

"Јасна је намера активиста да крупним речима и ширењем страха изазову пажњу јавности и медија, али то нема везе са стварним дешавањима на терену, а још мање са претњама по животну средину, као што је случај у општини Рековац. Сва геолошка истраживања искључиво се раде у складу са условима Завода за заштиту природе, чија сагласност на пројекат је услов за издавање истражног права", каже Михајловићева, а навди се у саопштењу из њеног кабинета.

Она наводи и да се геолошка истраживања раде да би се утврдило да ли на одређеном простору уопште постоје економски значајне количине за евентуалну експолатацију одређене руде, те напомиње да се више од 95 одсто одобрених геолошких истраживања металичних минералних ресурса не заврши овером резерви, без чега нема могућности за отварање рудника.

“Све то је важно да знају грађани који ових дана слушају разне приче од оних који покушавају да их заплаше градњом рудника на местима где није доказано ни да постоји руда о којој говоре. Свако има право да се бави политиком, да региструје своју странку или покрет и да изађе на изборе, али не можемо да ћутимо на дезинформације и покушаје ширења страха код људи широм Србије”, наводи министарка.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести