Ндегва: Светска банка препоручује два приоритета за нову Владу

БЕОГРАД: Шеф Канцеларије Светске банке у Србији, Стивен Ндегва, препоручио је да два приоритета за нову владу Србије буду консолидација здравственог система и наставак реформи.
stiven ndegva svetska banka
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Ндегва је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да би прво требало консолидовати здравствени систем да би могао да одговори на пандемију као и прошли пут.

Поручио је и да је потребно наставити с реформама, да би се Србија вратила на високе стопе раста и прецизирао да би реформе требало да се односе на мала и средња предузећа, екологију, пореску управу...

Директор Канцеларије Светске банке у Србији је рекао да би требало агресивно радити према резултатима, јер се, како каже, у претходној влади мало каснило са неким стварима.

С новим тимом треба форсирати реформе да би Србија могла да настави с растом, навео је Ндегва.

Каже да економија јесте успорена, али да је Србија забележила боље резултате од земаља Западног Балкана и да има јаке основе, јер је ситуација фискално здрава.

Сада је прилика да се пређе на следећи ниво, поручио је Ндегва.

Светска банка процењује да ће Србија следеће године почети с опоравком и да ће се до 2022. вратити на пут од раније.

Каже да Влада са ограниченим роком јесте изазов, али да то може да буде и мотивација да се неке ствари ураде брже, јер нови кабинет у Немањиној чека скуп нових закона и реформи.

На питање о дијалогу Београда и Приштине, истиче да је грађанима и привреди потребно кредибилно деловање и стабилност током времена.

Док се та питања решавају, то даје праве сигнале привреди и грађанима, напомиње Ндегва.

Када је реч о помоћи Светске банке, навео је да су од почетка пандемије преформулисани неки програми за пружање бржих кредита и поменуо је ковид хитни кредит за привреду.

Најавио је и програме који се тичу модернизације железнице, помоћи буџету око кључних реформи, као и један нови програм који се тиче еколошког раста.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести