Нови нон пејпер: За формирање ЗСО потребан нови закон

ПРИШТИНА: Још један нон пејпер у коме се нуде решења за КиМ, овај пут на тему формирања Заједнице српских општина објавио је данас прво Албаниан пост, а потом и приштинска Коха, а у њему, како тврде, међународни стручњаци предлажу да се застој у формирању ЗСО превазиђе доношењем закона како би та, како наводе, законска обавеза Приштине из Првог бриселског споразума из 2013. године била реализована преко парламента, а не владе.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

У документу на девет страница под називом "Саветодавни концепт", тврди се да би усвајање "Закона о међуопштинској сарадњи и координацији" представљало оквир за решавање препрека које поставља тзв Устав привремених приштинских институција.

Међународни стручњаци који су наводно аутори овог документа "одговарају" на тврдње Приштине да правни капацитет ЗСО треба да буде идентичан постојећој Асоцијацији косовских општина, предлогом да власти у Приштини одмах пониште регистрацију те организације која функционише као невладина организација.

Аутори указују на то да Асоцијација косовских општина, која је формирана према одредбама Закона о слободи удруживања у невладине организације, представља "флагрантно кршење закона и исмевање основних демократских принципа управљања".

У документу се предлаже израда новог закона, који такође покрива право општина на удруживање, а који би потпао под закон о виталном интересу који захтева правило двоструке већине.

Правило двоструке већине, тврде аутори, диктира неопходност активног учешћа посланика косовских Срба у законодавном процесу.

Закон би, наводи се, важио за све општине, а не само за оне са српском већином, а све што би било потребно за оснивање Заједнице била би воља општина да постану њен део.

Кроз нови закон, каже се у документу, обезбедио би се "општи оквир за организациону структуру, циљеве, правне акте власти, процедуре за успостављање и поништавање, однос са централним властима, буџет, правну способност и друге организационе аспекте које успостављају општине за сарадњу и међуопштинску координацију".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести