Обележен Дан Републике Српске

У Бањалуци је данас свечано обележен дан Републике Српске, архијерејском литургијом у Саборном храму Христа Спаситеља, коју је служио српски патријарх Иринеј,

а потом и Свечаном академијом под мотом „Завјет слободи", којој су присуствовали званичници Српске, њени представници у органима Босне и Херцеговине и премијер Србије Александар Вучић са другим српским званичницима.

Прослава је ове године одржана у сенци оспоравања права Српске на обележавање Дана РС 9. јануара, после одлуке Уставног суда БиХ о његовој неуставности, али и уз подсећања да је Српска основана 9. јануара 1992. године, пре рата, и да је њено постојање признато Дејтонским споразумом. 

Свечана академија почела је химном Српске и Србије, а поред премијера Вучића присуствовали су председница Народне скупштине Маја Гојковић, као и министри Ивица Дачић и Зорана Михајловић.

Литургији су, у име Владе Србије, присуствовали министри правде и рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Никола Селаковић и Александар Вулин, а у име Српске премијерка те земље Жељка Цвијановић и председник Додик.

Након Свечане академије биће одржан пријем у Административном центру Владе Републике Српске.

Ове године Дан Републике Српске, који је установљен још 9. јануара 1992. обележава се у атмосфери напетости између два ентитета БиХ, можда највећој од успостављања мира и потписивања Дејтонског споразума, али и уз противљење међународних представника у БиХ.

На иницијативу бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, Уставни суд БиХ донео је одлуку о неуставности обележавања 9. јануара као Дана РС, али је РС ту одлуку одбацила.

Одлуку Уставног суда БиХ о неуставности обележавања 9. јануара као Дана Републике Српске једногласно су одбацили председник Милорад Додик, Народна скупштина тог ентитета и опозиције.
(Танјуг)

Вучић: Љубав према РС није мржња према БиХ
Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас у Бањалуци да Републику Српску нико неће моћи да укине декретом, јер декретом није ни створена.

"Србија је увек ту, са вама", поручио је премијер Вучић на прослави Дана Републике Српске, и подсетио да је и Дејтонским споразумом прописано да Србија штити Српску.

Вучић је, у обраћању на свечаној академији истакао да је у Бањалуку допутовао заједно са бројним министрима своје владе, како би указао поштовање и искрену подршку грађанима РС и Српској.

„Поносимо се таман онолико колико се поносе сви грађани Србије. Право да волимо свој народ нико није, нити ће моћи било када да нам забрани. Баш као што политичари у Србији И РС неће моћи и неће смети да подижу баријере, да нас деле, свађају“, подвукао је Вучић.

„Када помислите да сте усамљени, грађани РС, знајте да нисте. Србија је увек ту, а њена обавеза је, људски и правно, да штити РС, како је Дејтон прописао“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да нико неће моћи да укине РС било каквим декретима, јер није ни стварана декретима.

"Створио ју је народ", рекао је председник владе Србије и додао да је на Србији и да чува и буде гарант интегритета Босне и Херцеговине, што чини и што ће чинити у будућности. 
(Танјуг)

Додик: Односи РС и Србије ефикасни и без подела
Односи РС и Србије су заиста добри, ефикасни и лишени било каквих подела, изјавио је Танугу председник РС Милорад Додик, уочи данашњег обележавања Дана РС.

Додик је истакао да је долазак српске владе у Бањалуку, на челу са њеним премијером, веома добра вест и да је на томе захвалан.

Према његовим речима РС је „загледана” у Србију, слави и воли њене празнике и успехе, и то РС доживљава као свој саставни део, као део свог бића и идентитета.

- Република Српска воли Србију и то није спорно. Републици Српској не дозвољавају да се интегрише са Србијом у оној мери у којој она то жели, јер су измислили неку наводну Босну и Херцеговину која ни на шта не личи. У том погледу, када је реч о нашим односима са Србијом, желимо још боље и успешније односе, да их градимо у свим областима”, рекао је Додик.

Он је нагласио да према Дејтонском споразуму Република Српска има права да односе са Србијом неограничено шири.

- У овом тренутку ти односи су заиста добри, лишени су било каквих могућих подела, ефикасни су, јер оно што се договори то се брзо и реши, и ти односи имају тенденцију сталног побољшања. То нас радује”, истакао је Додик.

Када је реч о РС унутар БиХ, он је оценио да „БиХ одређена Дејтонским споразумом више не постоји” и да је за РС прихватљива само Босна „у дејтонском смислу, „кроз коју РС има карактер државе”.

- Али, пошто такве Босне више нема, него има Босне која је наметнута насиљем високог представника, она Босна коју подржава само један народ, муслимани у БиХ, за нас није прихватљива јер је она унитарна и централистичка. Таква Босна и Херцеговина не може да има нашу подршку, поручио је Додик.

Када је реч о европском путу БиХ, Додик је истакао да је Европа „генерални циљ и стратешко опредељење Републике Српске”, али да на том путу нема ентузијазма као што је то могло бити пре неколико година.

- На крају крајева, ни Европа није иста. Делује да је сада то неки покретни циљ, који се креће, а ми га хватамо. Европа не показује способност да реши било које озбиљно питање и оно што би у овом тренутку можда најбоље било за Републику Српску јесте да сачекамо и видимо на који ће се начин то кретати, закључио је Додик.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести