Одласком у Книн легитимише се прогон Срба

БЕОГРАД: Најављено присуство прослави ''''Олује'''', догадаја који симболизује нестанак Срба из Хрватске, потпредсеника хрватске владе и функционера Самосталне демократске српске странке (СДСС) Бориса Милошевића чин је којим се легитимише прогон српског народа током те војне операције, оцењује историчар Предраг Марковић.
oluja knin
Фото: Tanjug (Tanja Valič)
''''Да су у питању жртве Вуковара, ту би са пуним правом могли да присуствују и Срби и Хрвати, али Олуја је несрећан повод за манифестацију помирења Срба и Хрвата'''', каже Марковић за Тањуг.
 
Он сматра да Милошевићев мотив да присуствује обележавању годишњице ''''Олује'''' нема никакве везе са побољшањем статуса српске заједнице у Хрватској, већ да је реч о ''''чиновнику зависном од хрватске државе''''.
 
''''Он сматра да треба да буде у што бољим односима са хрватском државом, али и у томе треба имати мере. Замислите да Савез јеврејских општина у Немачкој присуствује прослави неке војне акције Немачке из Другог светског рата'''', наводи историчар.
 
Коментаришући најављени одлазак хрватског министра одбране Томе Медведа на обележавање злочина над Србима у Груборима, Марковић каже да се ти догађаји не могу поредити и да присуством Медведа Хрватска жели да нагласе да су злочини над Србима изоловани инциденти, а не систематско уништавање целог народа.
 
''''Када њихови званичници оду на неко место покоља кажу то су била два-три инцидента, а у питању је систематски напор да се један народ избрише са мапе'''', наглашава Марковић.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести