Одлука о понављању избора у Београду мора бити заједничка

БЕОГРАД: Одлука о понављању избора мора бити заједничка и усвојена од свих политичких субјеката који су остварили парламентарни статус у Београду, истиче председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да је спреман да се понове избори у Београду.
Milica Djurdjevic Stamenkovski/Fonet/Zoran Mrdja
Фото: Фонет/Зоран Мрђа/Милица Ђурђевић Стаменковски

Ђурђевић Стаменковски сматра да је иза те изјаве "очигледно посреди договор двојице дугогодишњих политичких сарадника који су и у минулом периоду имали један облик прећутне политичке сарадње која је сада јавности обелодањена и потврђена".

Указује на то да ни лидер С СП-а Драган Ђилас, као ни председник СНС-а Александар Вучић, немају било каква уставна или законска овлашћења да одлучују у име свих о новим изборима у Београду.

"Очигледно је да је договором о понављању избора у Београду на релацији Ђилас - Вучић суспендован поредак који третира ова питања и да су скрајнуте институције и све демократске процедуре којима би требало да буде регулисано то питање", сматра она.

Ђурђевић Стаменковски истиче и да Вучић и Ђилас немају мандат за такав договор и тврди да је очигледно да покушавају да вештачки одржавају двопартијски систем и да поларизују српску политичку сцену игноришући чињеницу да су грађани на изборима донели свој суд и поклонили поверење и неким другим политичким странкама које не припадају ни једном од поменута два блока.

Српска странка Заветници, како каже Ђурђевић Стаменковски, наставила је да се припрема за наредни изборни циклус у Београду с обзиром да су, како наводи, знали да ће незадовољство изборним резултатом пре свега у Београду проузроковати одлуку о понављању како Драгана Ђиласа, тако и Александра Вучића.

"Ми као странка смо апсолутно спремни за нове изборе и очекујемо да ћемо имати још већу подршку јер смо остали принципијелни и јер смо одмах по проглашењу изборних резултата поручили да нећемо склапати коалиције ни са једном, ни са другом страном и да ћемо остати принципијелна и државотворна опозиција како у Скупштини Града, тако и у Народној скупштини", додаје.

Ђурђевић Стаменковиски истиче да је Српска странка Заветници заинтересована пре свега за то да се испоштује законска процедура и да се испоштују институције Републике Србији.

У том смилсу, наводи, постоји Управни суд, Градска изборна комисија и постоје политички чиниоци и не постоји ниједан разлог да неки појединац, у овом случају два појединца, себи дају за право да о томе доносе одлуку.

"Ми од избора никада нисмо бежали, можда су нови избори и решење, у сваком случају наша позиција је иста, наша пракса је да на изборе увек излазимо самостално, али не искључујемо могућност да позовемо све државотворне снаге на окупљање у један чврст блок који ће да помрси конце онима који желе да Србију претворе у двопартијски систем", закључује Ђурђевић Стаменковски.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести