Османи: Београд је оруђе Русије за дестабилизацију Косова

ЊУЈОРК: Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи поновила је данас да званични Београд наставља да, како тврди, следи стару политику бившег председника Слободана Милошевића, тако што је постао оруђе Русије за дестабилизацију тзв. Косова и Западног Балкана, све са циљем да уништи достигнућа САД претходних деценија у региону.
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

Она оцењује да је "косовска прича - прича о успеху" и тврди да Приштину подржавају "њени највећи савезници, посебно САД".

"Када говоримо о Косову, углавном говоримо у контексту рата. Неки људи у свету мисле да је рат на Косову почео 2011. године, када је почео дијалог Косова и Србије", казала је Османи у Њујорку, на Институту за спољну политику при универзитету Џонс Хопкинс, пренела је "Коха диторе".

Османи је говорила и о, како је рекла, деструктивној политици Русије у региону Западног Балкана, тврдећи да "режим у Србији наставља да следи исти менталитет, али коришћењем различтих стратегија, покушавајући да створи такозвани велики српски свет".

Она је оптужила Русију да има специфичне интересе у региону и да и то није само дестабилизација такозваног Косова, већ да Москва жели да поништи све што су САД постигле у последње три деценије, а то су, према њеним речима, стабилност и демократија.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести