Османи оптужила Србију за етничко чишћење Албанаца

ПРИШТИНА: Председница скупштине привремених приштинских институција Вјоса Османи оптужила је Србију да спроводи систематско етничко чишћење Албанаца у Медвеђи, Бујановцу и Прешеву.
 Vjosa Osmani Foto: Tanjug/video
Фото: Вјоса Османи, Фото: Танјуг/видео

Османи је синоћ на Фејсбуку навела да је према попису становништва из 2011. године у Медвеђи живело 7.438 Албанаца, а да се сада, како тврди, процењује да има само 600 Албанаца, иако нема званичних статистичких података.

"Ово систематско смањивање броја албанског становништва у Медвеђи није случајно", навела је Османи и додала да су Албанци због, како каже, "ускраћивања основних људских права на језик, образовање, права на рад и сталног притиска српског режима, а без права да се жале", били принуђени да траже боље услове за живот својих породица.

Османи је навела да је други проблем "пасивизација адреса албанског становништва", због чега, како каже Албанци нису могли да предузму правне акције против Србије у случајевима "кад су кршена њихова права и кад су дискриминисани на етничкој основи".

Османи тврди да исте проблеме имају Албанци и у Бујановцу и Прешеву и да су се због тога огласиле разне организације за људска права у Србији и иностранству, преноси Косово онлајн.

"Упркос честим позивима за помоц албанских активиста и активиста из Медвеђе њихови захтеви остају без одговора. Косово више не може да ћути. Питање Албанаца и људских права у Прешевској долини мора се решавати унутар земље и у иностранству. Ово није усамљен случај, поступсцима српске државе крше се људска права Албанаца у долини. Држава која се активно бави етничким чишцењем, иако "софистицираним" методама, не заслужује чланство у ЕУ", навела је Османи.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести