Перовић: Неће бити литија ако повуку закон, ДПС: Друга позадина

ПОДГОРИЦА: Ректор Богословије Светог Петра Цетињског Гојко Перовић рекао је да многи људи на литије долазе не само због спорног закона о слободи вероисповести, већ и због неких других незадовољстава.
litije
Фото: Facebook/Marko Milačić - Prava Crna Gora

У владајућем ДПС, међутим, тумаче да је Перовић тиме потврдио да су црквени протести политички.

На оптужбе власти да литије имају другу позадину, Перовић каже да ако закон ставе ван снаге литија више неће бити.

Перовић је раније данас за РТС рекао да је тешко очувати мир и достојанство на литијама, јер је народа све више, а људи из цркве, каже, нису вични да толико често и у том броју окупља народ.

"Бог је дао снагу и прибраност народу да успеју с обзиром на све те изазове, власт каже да то има другу политицу позадину. Многи људи долазе на протесте због ранијих незадовољстава, хоће да покажу протест према другим темама. Није лако држати се само теме закона, али може се", напоменуо је Перовић.

На оптужбе власти да литије имају другу позадину, одговара: "Нека сутра повуку ван снаге закон и неце бити литија".

"Толико о томе да ли има има другу позадину. Позадина је политицка јер је ово закон донесен у скупштини и у скупштини или на уставном суду може да се обори. Тема јесте политицка, али нема странацки призвук или онога о цему се говори на странацким трибинама владајуће странке. То нема везе са животом", истакао је Перовић.

Из ДПС тврде да се “други мотиви” за окупљање најчешће своде на "мржњу према сопственој држави и жељу да се она врати у положај који је имала пре обнављања независности".

"Јер, да је само Закон у питању, постојала је прецизна правна процедура којом се неки правни акт оспорава, коју узгред Митрополија није још искористила", наводи ДПС у саопштењу.

У ДПС наводе да се надају да изјава Перовића да "Црква није вична да у толиком броју окупља народ", не служи као алиби "уколико дође до потенцијалне ескалације насиља".

Гојко Перовић је иначе најавио да ће вецерас литије бити организоване у Подгорици, Никшицу, Будви, Бару, Херцег Новом, Беранама, Бијеломо Пољу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести