Петковић: Курти је опасан човек, то свет мора да схвати

БЕОГРАД: Идеолошки кентаур Аљбин Курти успео је да помири своју марксистичко-лењинистичку прошлост са великоалбанским фашистичким програмима својих предака, и забрињавајуће је то што је простор за интервју добио у једном угледном британском политичком медију, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
petkovic
Фото: Tanjug/ video arhiva

''''Аљбин Курти је, и то свет мора да схвати, опасан човек, а његов чудан унутрашњи свет није само феномен по себи, већ је и озбиљна безбедносна претња, и уместо што му се поклања простор за фантазмагорије и тираде против Србије, ваљало би да сви обрате пажњу на Куртијево понашање пре него што начини озбиљну штету'''', поручио је у саопштењу Петковић, реагујући на интервју Куртија британском ''Дејли телеграфу''.

Апсурдно је да Србију са Немачком између два рата пореди припадник народа који је, како наводи Петковић, имао сопствену С С дивизију ''Скендербег'', те фашистичку милицију Бали комбетар, и чије је национално питање у Другом светском рату решавано управо кроз фашистички концепт „Велике Албаније“, којем је Курти и данас слепо привржен.

''Куртијево фалсификовање историје је увредљиво за све жртве фашизма и нацизма страдале од ножа албанских шовиниста у Другом светском рату, а жртве су били највише Срби. Невероватно је да Куртијев фалсификаторски монолог није наишао на потпитања и да није био суочен са чињеницама које злонамерно прећуткује'', додаје директор Канцеларије за КиМ.

Курти и његови идеолошки следбеници, као што би сада да кажу да су Високи Дечани албански, тако и лажу и сакривају фашистичке основе своје идеологије, јер, као људи прошлости, нису кадри, како додаје Петковић, да се отргну из етноцентричног, племенског поимања живота и света.

''Међутим, и Албанци на Косову и Метохији полако схватају да је Курти авет прошлости, што потврђују и резултати недавно одржаних локалних избора, али то изгледа и даље не схватају они на Западу који га промовишу као демократу и миротворца, иако све чињенице говоре супротно. Кад смо већ у сфери историјских паралела, нико у региону не личи на нацистичке јуришнике из међуратног времена колико такозване специјалне јединице ''косовске'' полиције, које систематски раде на застрашивању и терорисању голоруког српског народа у нашој јужној покрајини'', каже Петар Петковић.

Премијер привремених приштинских институција Курти данас је у интервјуу за "Дејли телеграф" оптужио Београд да прети да изазове трећи балкански рат и оптужио Србију да се понаша као Немачка између два светска рата.

Курти у интервјуу, поред осталог, упозорава да би недавне кризе на Косову и у БиХ могле да ескалирају ако западне владе то не схвате озбиљно.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести