Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

БЕОГРАД: Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је да су две кризе које су се на северу јужне српске покрајине догодиле у размаку од 15 дана биле на ивици тешке трагедије.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

У интервјуу за недељно издање Телеграфа, Петковић је подсетио да је од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини повећан број инцидената усмерених против Срба, да се интензивирала антисрпска реторика и антисрпске активности приштинских власти.

Већ сада имамо за трећину више етнички мотивисаних напада на Србе у односу на целу прошлу годину, укључујући и две озбиљне кризе на северу покрајине у размаку од 15 дана, које су биле на ивици тешке трагедије. То је све Куртијев план, да са предумишљајем производи кризе како би стекао неки политички поен, указао је Петковић.

Он је подсетио Српски народ на Косову и Метохији већ дуго живи у стању неизвесности и атмосфери константних притисака из Приштине и да смо сви сведоци да, због опсесије Приштине да заузме север, Курти жели Србе да смести у неку врсту гета, политичког и економског, да им забрани слободу кретања, говора, одузме лекове и основне животне намирнице.

Народу није преостало ништа друго него да се бори за голи живот, за своју децу и будућност на КиМ. То су управо и биле поруке упућене председнику Александру Вучићу које смо веома добро разумели. Српски народ никоме не прети, већ само жели нормално да живи, рекао је Петковић.

Директор канцеларије за КиМ је поновио речи председника Вучића да се нове "Олује" и погроми неће поновити и подсетио да је КФОР дужан да у складу са Резолуцијом 1244, као једина оружана снага у покрајини, заштити српски народ.

Ако они то неће, има ко ће. Ово је 2021. година и Србија је данас независна, суверена држава, која јача свакога дана, на свим пољима. Понижења и физичке нападе уперене против српског народа нећемо и не можемо да дозволимо, упозорио је Петковић.

Он је предочио да се дошло до тачке када треба да се каже да ли Бриселски споразум постоји или не, јер за Србију постоји и увек ће на њему инсистирати.

Упутио је апел представницима ЕУ која посредује у дијалогу и гарант је сповођења споразума да својим ауторитетом приволи приштинску страну да почне да испуњава преузете обавезе.

Питање дијалога за нас није никаква трка већ једини оквир у коме можемо да дођемо до компромисног решења, историјског помирења два народа и трајног мира на овим просторима. Колико год да су тешка питања за бриселским столом, боље је да преговарамо него да имамо инциденте на терену, поручио је Петковић.

Он је рекао да из ЕУ стиже глас разума и поруке шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и специјалног изасланика генералног секретара УН Захира Танина, који су јасно и недвосмислено осудили једностране акције Приштине на северу покрајине којима се озбиљно угрожава мир.

На геополитичкој позорници света, која се убрзано мења, испреплетани су бројни интереси, посебно најмоћнијих држава. Наше је да добро разумемо околности у којима се налазимо и да радимо на томе да сачувамо себе, рекао је Петковић и подсетио да је Канцеларија за КИМ на личну иницијативу председика Вучића покренула бројне капиталне пројекте какви у српским срединама нису виђени најмање у последњих 40 година.

Из темеља градимо нову болницу у Грачаници, реконтруишемо у потпуности Клиничко болнички центар у Косовској Митровици, завршавамо 17 зграда на северу Косова и Метохије са више од 200 станова, обезбедили смо грађевински материјал за преко 500 кућа јужно од Ибра, а сваки запослени Србин на КИМ, пензионер и дете добиће по 100 евра помоћи, док ће незапослени добити 200, поручио је директор канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Навео је да ће се трагати и за моделима додатне финансијске помоћи како би се помогло младима да остану и не напуштају своја огњишта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести