Петрич: На идеји "мини-Шенгена" је направљена и ЕУ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Иако верујем да је одлука француског председника Франсоа Макрона о блокирању преговора са Северном Македонијом и Албанијом штетна за ЕУ и за Западни Балкан, може се рећи да је допринела убрзавању идеје о мини-Шенгену, казао је Волфганг Петрич, аустријски дипломата и председник фондације „Маршалов план“.
volfgang petric
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Увек је тешко упуштати се у расправу да ли би се догодило „Б“ да се није догодило „А“, али по мом мишљењу, сада је земљама Западног Балкана јасно да ЕУ неће решити њихове проблеме на кратке стазе. Колико год да је лоша одлука господина Макрона да блокира отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, можда је једини бенефит да је време претварања сада прошлост. ЕУ се не претвара да ће се земље Западног Балкана ускоро прикључити, а лидери Западног Балкана не могу да се претварају да ће прикључење ЕУ решити њихове проблеме, казао је Петрич за портал Косово онлајн.

Он је додао да је јасно поручено да земље морају да се ослоне на себе у решавању сопствених проблема, а у томе би требало да помогне мали Шенген.

И зато, иако верујем да је одлука Макрона штетна за ЕУ и за Западни Балкан, може се рећи да је допринела убрзавању идеје о мини-Шенгену, каже Петрич.

На питање да ли би договор Србије, Албаније и Северне Македоније требало да прихвате и остале балканске земље, он одговара да апсолутно не види ниједан разлог зашто споразум не би био прихваћен.

Као прво, наравно да је суверено право суверених земаља да склапају споразуме и не уплићу се у суверенитет других. Друго, и важније, верујем да је мини-Шенген изузетно обећавајуци за земље учеснице. Државе региона су једноставно превише мале да би се такмичиле у глобалној економији. Иако већ постоји споразум о слободној трговини ЦЕФТА, дугачке процедуре на границама и нецаринске баријере озбиљно заустављају економски напредак и задржавају развој целог региона, каже Петрич.

Према његовим речима, уколико се ти проблеми могу решити мини-Шенгеном и ако се уведе слободна трговина, економисти предвиђају значајну корист за све.

Уколико мини-Шенген испуни оно што обецава, регион би могао да постане кохезивна дестинација за стране компаније и кохерентно тржиште робе, услуга и радне снаге, уз све предности које то доноси. Међутим, не треба потценити колико ће рада и преговора бити потребно за постизање тог циља, наводи Петрич.

Одговарајући на питање зашто се Подгорица и Приштина противе мини-Шенгену, он каже да они природно имају врло различите разлоге за то.

Подгорица тврди да већ нема ниједну нецаринску трговинску баријеру и да њихови грађани уживају у путовању кроз регион без пасоша, тако да се ништа не би променило уколико би се придружили мини-Шенгену. Међутим, колико ја разумем, детаљи предложеног пројекта још нису јасни, а ако мини Шенген постане стварност и буде видљиво да доноси видљиве користе, не сумњам да ће се и Црна Гора придружити, наводи Петрич.

Он каже да је за Приштину то питање нешто друго и да они виде пројекат као нешто што води Београд и зато му се противе на принципу који сматра жалосним.

Схватам да у Приштини постоји страх од било ког пројекта који је иницирао Београд, али верујем да отвореност и економска размена могу бити веома важан покретач помирења и на крају нормализације односа. Напокон, ово је фундаментална идеја на којој је изграђена ЕУ, која је од почетка укључивала старе непријатеље, Француску и Немачку, истиче Петрич.

Коментаришући то што још није формирана нова влада у Приштини и како то утиче на дијалог, он напомиње да све док нема владе, дијалог ће очигледно бити у застоју.

Затим ћемо видети и изборе у Србији на пролеће, што по мом мишљењу такође отежава дијалог, тако да верујем да ћемо морати да сачекамо још неколико месеци да би се постигао било какав напредак. Али, ионако ће новој комисији ЕУ такође требати времена да се снађе. До пролећа 2020. надам се да ћемо видети дуго чекане нове идеје и приступ процесу, који је предуго стагнирао, закључио је Петрич.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести