Полемика Вујадиновића и Ћуте око седнице Одбора у Мајданпеку

БЕОГРАД: Председник Одбора за заштиту животне средине Александар Јовановић Ћута (коалиција Морамо - Заједно) заказао је седницу тог одбора за четвртак 29. септембар у Мајданпеку, а заменик председника Одбора Милимир Вујадиновић (СНС) тврди да Јовановић није испоштовао процедуру приликом заказивања седнице и сматра да је председник Еколошког покрета својим данашњим обраћањем у парламенту разоткрио мотиве одржавања седнице у том граду.
2
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, Јовановић је рекао да је добио позив полиције из Мајданпека ради саслушања о дешавањима на планини Старица у вези са компанијом Зиђин и активистима.

Лидер еколошког покрета и посланик коалиције “Морамо - заједно” је у Скупштини Србије тврдио да полиција “ових дана приводи грађане и упада им у станове" и да је и он позван на саслушање.

"Зову и мене да ме саслушају, вероватно их занимају све околности и детаљи свега оног што се дешавало на Старици у последња два дана, мислим на догађај пре свега око паљења машине", рекао је Јовановић.

Милимир Вујадиновић је рекао новинарима да је оно што се дешавало на планини Старица бруталан чин који посланици СНС осуђују, те да се може рећи И да је то био покушај терористичког акта.

“Тај догађај ће показати да иза онога што данас зовемо еколошким активизмом стоје насилници и људи жељни крви”, рекао је Вујадиновић И додао да је брутално испребијан радник Зиђина.

Верује да иза свега што се догодило у том граду стоје политички инспиратори, а можда И налогодавци ван земље.

“Циљ је да се уништи Зиђин и рудник у Мајданпеку који запошљава 1.500 људи, што значи унишитит све инвестиције…”, рекао је он и додао да је Александар Јовановић Ћута заказао седницу одбора без консултација са члановима Одбора, као да је Одбор “његово власништво”, те да је позвао и друге учеснике.

Он је додао да према Пословнику Народне скупштине на седницу могу да се позову и други актери, али да то чини Одбор, а не сам председник, оцењујући да ће седница Одбора за заштиту животне средине у Мајданпеку бити “Ћутина трибина” на коју ниће учествовати.

“Видели сте данашњу изјаву Ћуте где он прозива МУП и прозива министра Вулина за послове које данас ради у Мајданпеку. Ми смо спремни да разговарамо на сваку тему, али нисмо спремни да вршимо било какав утицај, медијски или политички на органе МУП-а и суда тиме штоц ехмо седницу одржати у Мајданпеку у присуству нама незнаних лица”, рекао је Вујадиновић.

Закључио је да Одбор за заштиту животне средине ниће бити параван за “било какве незаконите радње или насилништво”.

Полиција је јуче саопштила да је ухапсила три особе из Мајданпека због сумње да су на оближњој планини Старици напали радника кинеске компанија Зиђин и запалили машину којом је управљао.

Они су, по наводима полиције, извукли радника из кабине и више пута га ударили, а потом су каменицама гађали радну машину кинеске фирме „Јинсхан цонструцтион“ и запалили је.

Из полиције су навели и да „интензивно“ трагају за осталим учесницима тог инцидента.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести