Помен Србима у Залазју, Грујичић: Милион претећих порука

СРЕБРЕНИЦА: Служењем парастоса и полагањем цвећа код споменика и костурнице у селу Залазје, данас је обележено 26 година од убиства 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони.
1
Фото: Tanjug

РТРС преноси да су након литургије у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, саборци и бројне делегације посетили места страдања.

Миладин Драгичевић, изасланик председника Републике Српске Милорада Додика, рекао је да је на данашњи дан пре 26 година убијено 69 војника и цивила из места Залазје где се историја страдања и туге понавља.

На скупу је саопштемо да до помирења може доћи када српске жртве у Сребреници више не буду жртве другог реда и да породице и преживели никада неће престати да трагају за истином.

"Док год други не буду чули другу страну нема помирења. ?а сам јуче добио милион претећих порука, милион псовки. Зар неко може да осећа више бола, него ја коме су убили оца. Оно што је геноцидна намера то су Ратковићи, Залазје, друга српска села. То је геноцидна намера", рекао је начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

РТРС подсећа да су јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, настављајући планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, 12. јула 1992. године упале у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле. Тог дана убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, док су 22 нестала и заробљена.

Наводи се да за ове, као и за многе друге злочине над Србима из Сребренице и средњег Подриња, још нико није одговарао.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести