Посланици скупштине Војводине усвојили ребаланс буџета за 2017.

НОВИ САД: Посланици скупштине Војводине усвојили су већином гласова ребаланс покрајинског буyета за 2017. годину којим је покрајинска каса утврђена у износу од 66,1 милијарда односно за 2,5 милијарди динара више, што износи 3,9 одсто више у односу на првобитно планирани буyет за ову годину.
SkupstinaVojBLU_02.JPG
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

У обраћању посланицима председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да ће три чевртине нових буyетских прихода бити издвојено за диретна инвестициона улагања, што ранијих година није био случај.

"Успешно смо се изборили са идејама, које су имале карактер текуће потрошње. Две трећине средстава биће усмерено на конкретне капиталне пројекте", рекао је Мировић.

Он је рекао да ће најзначајнија улагања бити у локалне самоуправе и њихов економски локални развој, у здравствени систем Покрајине и нове објекте. Преко Управе за капитална улагања, у износу преко 1,2 милијарде динара, на новом конкурсу који ће бити расписан, средства ће бити усмерена на локални економски развој у локалним самоуправама на територији АП Војводине.

Председник Покрајинске владе рекао је да ће се у области здравства интервенисати у клиникама и болницама широм Војводине, пре свега на плану инвестиционог одржавања.

"Део послова је већ и завршен, а у току је јавна набавка за потпуну реконструкцију Опште болнице у Панчеву, у овом часу најугроженије регионалне болнице. Ребаланс буyета омогућиће да се значајним средствима интервенише и у већини других клиника у нашој покрајини, међу којима је и суботичка болница где постоји проблем са функционисањем плућног одељења. Ми смо тренутно једини крај Србије у ком сви апарати у здравственом систему раде, осим мамографа на Институту у Сремској Каменици. И то ће бити поправљено ускоро. Смањене су листе чекања на свим клиникама", сумирао је Мировић.

Он је најавио да ће преко Секретаријата за пољопривреду значајана средства бити усмерена ЈП „Воде Војводине“, чиме ће бити започета инвестиција уређења савске обале са сремске стране код Хртковаца и Гомолаве. Ова инвестиција одвијаће се у две фазе, у оквиру инвестиције чија је вредност близу 200 милиона динара и што ће елиминисати могућност да се понове велике поплаве, као што је то било 2014. године.

Мировић је указао да је важна вест, што ће се овим ребалансом, у склопу великих инвестиција у здравству, бити финансирана набавка апарата за магнетну резонанцу за Дечију болницу у Новом Саду, и додао да ће велике инвестиције бити усмерене и на реконструкцију предшколских установа, основних и средњих школа.

Мировић је истакао и значај припреме нових инвестиција, попут центра Летенка, за који ће бити издвојена средства за припрему пројектно-техничке документације и решавање имовинских односа. Реч је о објекту који ће радити целе године и бити на располагању за боравак и учење наших ђака, али и најмлађих из окружења који похађају наше школе. Планирано је да овај комплекс буде завршена за две до две и по године, а на који моћи да рачуна више од пет стотина школа и на хиљаде ученика, који ће овде моћи да имају наставу у природи, ваннаставне активности, рекреацију и спортске активности. Објекат ће бити под управом Покрајинског завода за спорт.

За ребаланс су гласали посланици групе „Александар Вучић - Србија побеђује“. Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије и Савеза војвођанских Мађара, док су посланици опозиционих странака били против, али изнели различите разлоге због чега нису подржали предлог ребаланса покрајинске касе.

Заменица шефа посланичке групе СВМ Илона Пелт нагласила је да ребаланс почива на стабилним и реалним кретањима у привреди Војводине. Она је поздравила је повећање буyета у разделу за образовање, односно реконструкцију и санацију предшколских установа, основних и средњих школа. Такође, је као значајно истакла и повећање новца за пољопривреду и побољшање машинског парка пољопривредних произвођача, али и што је део средстава ребаланса обезбеђено за наставак градње Народног позоришта Суботица, али и за градњу пруге Суботица-Баја.

"Сматрамо да ребалансом буyета Покрајинска влада може да реализује бројне програме", казала је Пелт.

Посланик Посланичке групе СПС-ЈС Радослав Стриковић нагласио је да је јако битно препознати да у овој прерасподељеној покрајинској каси нема само капиталних улагања, већ и улагања која су везана за образовање и здравство.

"Јер се ради о општем добру, употребној вредности у трајању", казао је Стриковић.

Посланик СНС и шеф Одбора за буџет и финансије Јован Лазаров коментаришући предложени ребаланс, истакао је да ће се 350 милиона динара обезбедити Развојној агенцији Војводине који треба да подстиче запошљавање, а самим тим наставиће да расту приходи од пореза на добит и зарада.

Он је рекао ребаланс показује јасну намеру нове покрајинске власти да ствара нову врадност, кроз већи обим инвестиција, равномеран развој и окупљање око пројеката.

"Ово није пројекат наше посланичке групе, ово је пројекат за бољу Војводину", казао је Лазаров.

Ђурађ Јакшић, шеф Посланичке групе „Срспка радикална странкла - др Војислав Шешељ“ рекао је да је из ребаланса јасно да се 2017. година суштински неће разликовати од претходних година.

"Војводина није успела да учини тај искорак у превазилажењу проблема у свом развоју него је стагнирала и назадовала. Од инвестиционог бума, окупљања око пројеката и реализације капиталних пројеката нема ништа. Тако пише у овом ребалансу. Неће донети суштинске промене у функционисању Покрајине нити ће донети неки значајан бенефит грађанима Војводине", оценио је Јакшић

Он је поздравио одлуку да се распореди део средстава у обнову предшколских и школских установа у Војводини, али је изразио незадовољство обимом средстава које се издвајају за програме социјалне заштите.

Шеф посланичке групе “Доста је било” Светлана Козић рекла је да посланици ове групе неће подржати ребаланс јер се и у ребалансу наводи значајно повећање издвајања за запошљавање кадрова на помоћничким и саветодавним местима у покрајинској администрацији. Она је навела да су се повећали трошкови и за услуге по уговору, који су, како каже, подложни нетранспарентном трошењу.

Заменик шефа Посланичке групе „За Војводину рада и знања ДС-ДСХВ“ Ненад Боровић казао је да је и овај ребаланс показао да се највећи део пуни из трансферних средстава која иду из Београда и да се покрајинска управа се претвара у сервис која прослеђује плате из републичког буџета.

Он је рекао да је нова покрајинска власт пропустила прилику да покаже какав ће бити њен економски правац, јер ставке расхода за запошљавање, трошкови путовања, услуга по уговору, специјализованих услуга и набавке материјала расту, док се истворемено говори о одговорном управљању буџетом.

На то је реплицирао посланик СНС Јован Лазаров истичући да му је невероватно да слуша такав ставов посланика бивше власти која је Војводина оставила у незавидној финансијској ситуацији са буyетом у 2016. години који је планиран у јуну као да је децембар, због чега је нова власт морала да ради ребаланс и обезбеди новац за социјална давања за која није било средстава.

Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

"Да нисам био у прошлом сазиву парламенту посмислио бих да сте јуче ушли у политику и да нисте учествовали у 16 година политике ДС-а. Није тешка реч ако кажем да је претходна покрајинска власт у Војводини урадила економски геноцид. Од некада најразвијенијег дела Србије претходна власт је успела да на територији Покрајине има 19 неразвијених општина од укупно 45, а проценат незапослености ишао је и до 26 процената... ", рекао је Лазаров.

Исти однос снага и супротстављена аргументација посланика власти и опозиције био је приликом гласања о завршном рачуну буџета за 2016. годину, а скупштинска седница трајала је више од 10 сати, и још траје.

А.Савановић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести