Предлог за опозив Лепосавића у скупштинској процедури

ПОДГОРИЦА: Предлог црногорске владе за опозив министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића, због изјаве о Сребреници, стигао је у парламент.
zastava crne gore, pixabay
Фото: pixabay.com

У образложењу се наводи да је Лепосавић за 120 дана на министарској позицији у свом јавном деловању "у великој мери одступао од званичних ставова владе" и споразума који су потписали представник Коалиције „За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић, представник Коалиције „Мир је наша нација“ Алекса Бечић и представник Коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић.

Тај споразум , наводи се, предвиђа да ће нова демократска власт одговорно спроводити међународно преузете обавезе, потпуно и посвећно реализовати све реформе неопходне за пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији.

"Уважавање одлука међународних судских институција од суштинске је важности за прихватање основних цивилизацијских постулата на којима се заснива Европска унија", наведено је у приједлогу за разрешење које је потписао премијер Здравко Кривокапић.

Наводи се да је Лепосавић парламенту на питање о догађајима у Сребреници, "релативизовао одлуке Међународног суда правде и Међународног кривичног суда за бившу Југославију, у којима се трагични догађаји у Сребреници правно квалификују као дело геноцида".

Додаје се да је Лепосавић тим чином нарушио обавезу Црне Горе проистеклу из Споразума о стабилизацији и придруживању (између Европских заједница и њихових држава чланица и Црне Горе) којим се Цма Гора обавезала на пуну сарадњу са Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

Таквим чином се, како је истакнуто у документу, доприноси порасту међуетничких тензија у Цмој Гори, нарочито у односу на поједине мањинске народе.

"То је недопустиво јер се ради о министру који је био дужан да се стара о унапређењу њиховог положаја у црногорском друштву", наведено је, између осталог, у предлогу за разрешење.

Судећи према до сада изнетим ставовима странака владајућег Демократског фронта и чланица Коалиције за будућност Црне Горе, оне неће подржати овај Кривокапићев предлог, па је смена министра Лепосавића могућа уз подршку најутицајније опозиционе ДПС Мила Ђукановића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести