Пријем у амбасади Русије поводом Дана победе над фашизмом

БЕОГРАД: Свечани пријем поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, одржан је синоћ у амбасади Русије у Београду, а руски амбасадор Александар Чепурин истакао је да је 9. мај велики и заједнички празник за Русе и Србе и дан највеће победе у историји човечанства.
p
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Чепурин је рекао да се на свети празник, Дан победе, сећамо како су руски и српски народ прошли кроз најтежа искушења на првој борбеној линији, да су издржали и победили.

Други светски рат је постао историја, али светла сећања на његове бесмртне јунаке, њихову одважност и племенитост неће се угасити у нашим срцима, рекао је Чепурин.

Подсетио је да ће у октобру ове године бити обележена 75. годишњица откако су совјетски и југословенски војници ослободили Београд, а тај догађај је, према речима Чепурина, био посебна етапа на путу ка “великој победи”.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Амбасадор је захвалио свима који ће учествовати у строју Бесмртног пука у десет градова у Србији и онима који су омогућили одржавање те манифестације.

С нестрпљењем очекујемо предстојеће параде победе 9. маја у Москви и другим градовима од Владивостока до Калињинграда, и 10. маја у Нишу", казао је Чепурин и честитао присутнима “дан заједничке велике победе”.

Минутом ћутања одата је почаст погинулима у Другом светском рату у борби против фашизма, а Московски кадетски музички корпус извео је химне Русије и Србије и руске и српске песме из ратног доба.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Свечаном пријему присуствовали су  председница Владе Србије Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министри  Небојша Стефановић, Александар  Вулин, Нела Кубуровић, Зоран Ђорђевић, Ненад Поповић и Горан Триван, директор БИА Братислав Гашић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, председник Одбора за спољне послове Федералне Скупштине Русије Константин Косачов.

Међу званицама били су и председник Скупштине Јагодине Драган Марковић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ и представнивици дипломатског и војног кора.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести