Против уласка у ЕУ 51 одсто, против санкција Русији 80

БЕОГРАД: Када би сутра био одржан референдум за улазак Србије у Европску унију, 34 одсто грађана би гласало за, али само 17 одсто мисли да би требало учинити одређене уступке због напредовања ка ЕУ, док је против уласка у ЕУ 51 одсто испитаника, речено је данас на представљању резултата истраживања Демостата.
s
Фото: Youtube Printscreen

Истраживач Демостата Срећко Михаиловић је на представљању истраживања "Спољнополитичке оријентације грађана Србије" навео да 58 одсто испитаних сматра да Србија не би требало да усклади своју спољну политику са ЕУ, док 33 одсто сматра да би Србија то требало да учини. На питање шта би власт у Србији требало да уради, 43 одсто испитаних сматра да би требало да одбије улазак Србије у ЕУ, а 30 одсто да би требало да прихвати улазак Србије у ЕУ.

На питање да ли би Србија требало да се сврста у један од два глобална светска блока, 40 одсто испитаних сматра да Србија мора да се определи, а 37 одсто да не мора да се определи за један од два блока.

Михаиловић је навео да 81 одсто испитаних сматра да Србија по сваку цену мора да сачува своју неутралност, а 80 одсто каже да не треба да уведе санкције Русији. Одговарајући на питање ко је одговоран за тренутно стање у Украјини, седам одсто испитаних навело је Русију, три одсто сматра да је Русија више одговорна од Украјине, 17 одсто сматра да је за ситуацију одгворонији НАТО, а 54 одсто да је искључиво одговоран НАТО.

Када би идуће недеље били одржани парламентарни избори, не рачунајући коалиције, за Српску напредну странку гласала би готово половина испитаника, навео је Михаиловић, док би Странка слободе и правде добила 10 одсто, а Социјалистичка пратија Србије девет одсто гласова. Када су у питању политичари, 46 одсто испитаних највише поверења има у Александра Вучића, по шест одсто највише верује Здравку Поношу и Ивици Дачићу, а 27 одсто испитаних нема поверења ни у једног политичара. Од светских лидера најбоље мишљење испитаници имају о Владимиру Путину (45 одсто), Си Ђинпингу (12 одсто) и Емануелу Макрону (11 одсто).

Од лидера у окружењу највећи број испитаника има најбоље мишљење о Виктору Орбану (37 одсто) и Милораду Додику (28 одсто). За грађане Србије најближи народи у окружењу су Црногорци (34 одсто испитаних) и Македонци (24 одсто), а најмање блиски су Албанци (четири одсто). Истраживање је спроведено између 13. и 22. јуна, а у њему су учествовала 1.203 грађанина.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести