Радојевић: Тужба Српске листе против косовских специјалаца

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа са своја три министра изашла је из косовске владе и поднела тужбу Полицијском инспекторату у Приштини због бруталне акције специјалне јединице косовске полиције на северу Космета. 
Srpska lista  Foto: Srpska lista
Фото: Српска листа

Министри су излашли из Владе јуче и истог дана Српска листа је поднела тужбу, преноси РТС.

Милан Радојевић, заменик косовског министра полиције у оставци каже да је подношење тужбе један од закључака састанка представника 10 општина са српском вецином на Косову и Метохији.

"И даље смо одлучни да делујемо у оквиру система, у оквиру институција и зато смо поднели тужбу против косовских специјалаца", рекао је Радојевић за РТС.

Додао је да су као прилог доставили видео-материјале медијских кућа, фотографије, изјаве министара, градоначелника, као и осталих људи који су у тренутку упада косовских специјалаца у Митровачки двор били на лицу места.

"Сматрамо да је довољно материјала за покретање кривичне одговорности. Јавност је мање више све видела, најопасније је било пребијање пушчаним цевима које су могле да опале, да буде жртава, да буде масакр. То говори о свему само не о професионалности тих полицајаца", рекао је Радојевић.

Навео је да тврдње Дирекције косовске полиције да није било метака у оружју не одговарају истини.

"И ја сам видео оквир за калашњиков, а неколико специјалаца је репетирало пушку", рекао је Радојевић.

Додаје да је Полицијски инпекторат независна институција у покретању истраге против полицајаца, те да он утврдује њихову кривичну одговорност.

Навео је да су у овој акцији хапшења и пребијања учествовале све специјалне јединице косовске полиције, те да је реч о најмасовнијој акцији ангажовања специјалних јединица у историји косовске полиције.

"У хапшењу и пребијању учествовала је ФИТ јединица, најелитнија у косовској полицији, а подршка им је био некадашњи РОСУ, сада специјална јединица. На терену је било измеду 150 и 200 специјалаца", рекао је Радојевић.

Додао је да постоји бојазан да је ова акција само увод за неку ширу акцију, те да би косовски специјалци могли поново да буду ангажовани, на пример, на преузимању контроле над језером Газиводе.

О покретању тужбе обавештени су и представници међународне заједнице, као и амбасадори, додао је он.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести