Ратку Младићу потврђена казна доживотног затвора

ХАГ: Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу данас је потврдило казну доживотног затвора некадашњем главном команданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу.
d
Фото: Танјуг/Jerry Lampen/Pool via AP

Овом правоснажном пресудом жалбено веће је, уз супротно мишљење председнице тог петочланог већа судије Присца Матимба Ниамбе одбило Младићеву жалбу по свим основима.

Жалба тужилаштва у односу на једину тачку оптужнице по којој је Младић био ослобођен за геноцид над муслиманима у шест општина такође је одбијена.

Судија Ниамбе је имала супротно мишљење у односу на друга четири члана жалбеног већа, у вези са свим основима жалбе којима је Младићева одбрана оспоравала првостепену пресуду.


Младић је осуђен по 10 тачака оптужнице:

- по тачки 2 за геноцид у Сребреници,

- по тачки 3 за злочин против човечности,

- по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва,

- по тачки 5 због убистава и злочин против цивилног становништва,

- по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања,

- по тачки 7 због депоратција и злочин против цивилног становништва,

- по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва

- по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања

- по тачки 10 осуђен је због противправнних напада на цивиле и кршење закона и обичаја ратвоања и

- по тачки 11 због узимања талаца - особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.


Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина - Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница.

Оптужницом се теретио за четири злочиначка подухвата (УЗП), а за један од њих који се односи на шест општина је ослобођен.

Осуђен је због удружених злоциначких подухвата који се односе на Сребреницу, Сарајево и узимање талаца.

Осуђен је на доживотни затвор јер је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".

Судија Ниамбе рекла је да се ова правоснажна пресуда према статтуту има одмах извршити.

Изрицање другостепене пресуде Ратку Младићу почело је са 15 минута закашњења услед техничких проблема са озвучењем.

На почетку рочишта, Младић је потврдио да може да прати изрицање пресуде на језкиу који разуме.

У судници је и Младић лично, као и правна саветица одбране Луиса Пета Багот , док његов син Дарко пресуду слуша из посебне просторије Механизма у Хагу.

Сажетак пресуде чита председница петочланог Жалбеног већа Резидуалног механизма за кривичне судове судија Присца Матимба Ниамбе, а чланови већа који су учесвовали у пресуђивању Младићу су судије: Амината Лоис Рунени Н’гумс, Сејмур Пантон, Елизабет Ибанда-Нахамиа и Мустафа Ел Бсај.

Брамерц: Ово није пресуда српском народу већ једино Младићу

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Серж Брамерц изјавио је данас, након изрицања правоснажне пресуде бившем команданту Републике Српске ратку Младићу на доживотни затвор, да то није пресуда српском народу, већ да је та кривица једино његова.

У саопштењу објављеном на сајту ИРМЦТ Брамерц је рекао да је дошло време да прихватимо истину и да се Младић сврстава у ред највећих ратних злочинаца у савременој историји, и да је намерно користио свој положај војног заповедника за нападе на невине цивиле, који су, како је рекао, убијани, мучени, силовани и протеривани без икаквог разлога осим своје националности и ере.

"У тренутку када је имао моћ живота или смрти над хиљадама невиних мушкараца и дечака у Сребреници, наредио је њихово потпуну елиминацију и починио геноцид. Младића би требали да осуде сви одговорни званичници у бившој Југославији и широм света. Његово име требало би уврстити на листу најизопаченијих и најбруталнијих личности у историји", сматра Брамерц.

Како је рекао, завршетком овог предмета, жртве и преживели би требало да буду бити у првом плану.

Истовремено, Брамерц се захвалио дипломатској заједници и медијима који су подржавали рад Суда више од две деценије.

"Широм бивше Југославије и даље треба истражити и процесуирати хиљаде осумњичених за ратне злочине на свим странама. Сада је одговорност на домаћим тужиоцима и судијама да наставе овај посао, а Тужилаштво се обавезало да ће им пружити пуну подршку. Заједно, можемо осигурати да све жртве геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина почињених у бившој Југославији дочекају да виде како они који су им нанијели неправду одговарају за своје злочине", заклкјучио је Брамерц.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести