С. Македонија прихватила укидање радних дозвола у оквиру Отвореног Балкана

СКОПЉЕ: Скупштина Северне Македоније усвојила је данас споразуме потписане у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”, који омогућавају укидање радних дозвола и слободно тржиште рада за грађане Северне Македоније, Србије и Албаније.
Sobranje Makedonija Foto: Tanjug
Фото: Tanjug/AP

Посланици су са 62 гласа "за", без иједног против и уздржаних, изгласали Закон о потврђивању Споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, пренела је Нова Македонија.

Посланици су истим бројем гласова дали подршку и Закону о потврђивању Споразума о међусобном повезивању шема за електронску идентификацију грађана из три земље чланице Отвореног Балкана.

Уговором о условима за слободан приступ тржишту рада омогућено им је да раде у било којој од држава без добијања радних дозвола, без баријера, без пријава и чекања и без административних трошкова.

Споразум о условима за међусобно повезивање шема електронске идентификације предвиђа приступ електронским услугама националних портала кроз креирање електронске идентификације "Отворени Балкан" за остваривање могућности приступа тржишта рада у Северној Македонији, Србији и Албанији.

Споразуме су 21. децембра 2021. године у Тирани потписали лидери три земље иницијативе "Отворени Балкан" - тадашњи премијер Северне Македоније Зоран Заев, председник Србије Александар Вучић и премијер Албаније Еди Рама.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести