САД: Недолазак генерала, први корак обуставе сарадње

ПРИШТИНА: САД су оштим тоном упозориле Приштину да је отказивање посете Косову генерала Националне гарде Ајова, Тимотија Ора, само први корак у обустави сарадње из области безбедности, као одговор на упорно одбијање захтева за укидање такси на робу из Србије и БиХ.
sad, pixabay
Фото: pixabay.com

САД не могу да верују да приштинска влада не слуша њихове савета које им сугеришу као најбољи пријатељи, стоји у писму које је заменик помоћника државног секретара, Метју Палмер, упутио тројици лидера косовских Албанаца - Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и Кадрију Весељију.

У пиму, које у целости објављује портал ГазетаЕкспреса, подсећа се да је амерички председник Доналд Трамп још у децембру прошле године указао да је ово тренутак за нормализацију односа Београда и Приштине, што би био значајан корак ка европским интеграцијама, стабилности и просперитету.

Додаје се да су САД више пута изразиле забринутост због одређених поступака Приштине, укључујући и наметнуте таксе на производе из Србије и БиХ, који угрожавају овај циљ.

Такви поступци, наводи се, подривају способност САД да и даље са Приштином наставе сарадњу на ширем спектру заједничких циљева.

Пошто су, наводи Палмер, видели да њихови захтеви за суспензију такси у Приштини нису разматрани, одлучили су, каже, да предузму кораке који ће потврдити ту њихову забринутост, укључујући и партнерство у области безбедности.

"Одлучили смо за почетак да откажемо планирану посету Косову генерала Ора из Националне гарде. Његова посета била је усмерена на билатералну сарадњу у области безбедности. С обзиром на штетне активности ваше владе, било би неприкладно да таква посета буде реализована", стоји у писму.

Наводи се и да ће Вашингтон с пажњм размотрити и остале аспекте заједничке сарадње, као и да ли ће и оне бити смањене.

"Косово нема бољег пријатеља од Сједињених Држава", поручио је Палмер и додао: "Косовски рат за слободу остао је у сећању многих Американаца. Хиљаде америчких дипломата и војника лично су укључени у напоре на изградњи будућности Косова. Невероватно је да након свега што смо урадили заједно, Косово тако мало цени наше пријатељство и игнорише наше савете".

Најзад, Палмер у писму поручује да су САД "и даље спремне да помогну Косову да постигне свеобухватан споразум са Србијом, који би се фокусирао на узајамно признавање, које би било одрживо, дуготрајно и за добробит обеју страна. У последњих 20 година, ово је био недостижан циљ".

Иако је, како се наводи, то још увек тешко, то је пут који треба предузети како би се достигла будућа сигурност и просперитет.

“Наш циљ је да видимо Србију и Косово, да делујемо одговорно и да се вратимо дијалогу.

Први корак ка овом циљу био би суспензија такси. Уколико то не учините, наша заједничка сарадња неће бити као пре", навео је, између осталог Палмер.

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести