Шешељ: Хашки трибунал ме више не интересује 

БЕОГРАД: Лидер СРС Војислав Шешељ поновио је да неће присуствовати жалбеном претресу, који у Хашком трибуналу почиње у 13 сати, нити га, како каже, тај трибунал више интересује.
Vojislav Šešelj Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Мене више Хашки трибунал не интересује. Ја добровољно никад нећу отићи. Ако ме буду тражили онда је на власти да ме испоручују или не испоручују. Могу ме испоручити само везаног у кавезу", рекао је Шешељ за ТВ Пинк. 

Поновио је да је одбио да оде у Хаг, а одбио је и да у претресу учествује путем видео-линка.

"Нећу ја то ни гледати. Немам времена. Уопште ме не интересује. Пресуду ће ми послати поштом и друго ме ништа не интересује", рекао је Шешељ.

Према његовим речима, Трибунал данас може да потврди његову ослобађајућу пресуду или да је обори, али не може да је преиначи већ би поступак морао да се води испочетка. 

"Да би пресуда пала тужилац мора да докаже да је дошло до кршење права или да је погрешно утврђено чињенично стање, а он то не може да докаже", рекао је Шешељ.

Он је поновио и да је погажено његово право на суђење у разумном року, као и да су му кршена многа друга права.

Шешеља ће по службеној дужности заступати бранилац која је именован како би се обезбедило да његова процедурална права буду поштована, али не сме да се меша у суштину процеса.

Додао је и да ослобађајућа пресуда не може да промени његово негативно мишљење о Трибуналу који је, како је навео, осудио пуно невиних људи.

Претресно веће III Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) је 31. марта 2016. Шешеља ослободило кривице по свих девет тачака Оптужнице којом су му стављани на терет злочини против човечности и кршења закона или обичаја ратовања.

Оптужницом се наводи да је Шешељ, између осталог, починио ове злочине укључујући и кроз учешће у удруженом злочиначком подухвату који је имао за циљ присилно уклањање већине несрпског становништва из делова Хрватске, Босне и Херцеговине и Војводине у Србији.

Тужилаштво је 2. маја 2016. године Механизму поднело своју најаву жалбе на Пресуду Претресног већа МКСЈ. У складу са чланом 2(2) Прелазних одредби Механизам је надлежан за жалбене поступке проистекле из предмета вођених пред МКСЈ за које је најава жалбе поднесена 1. јула 2013. или након тог датума.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести