Шешељ: С Хагом сам завршио

БЕОГРАД: Са Хагом сам завршио, победио сам, уопште ме не интересује другостепена пресуда,али је једно сигурно - у Схевенинген се добровољно не враћам, изјавио је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ за Новости, дан пред изрицање одлуке Жалбеног већа Механизма у Хагу.
Vojislav Šešelj Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Судско веће Хашког трибунала, на челу са француским судијом Жан-Клодом Антонетијем, ослободило је 31. марта 2016. Шешеља по свих девет тачака оптужнице.

Оптужница га терети за удружени злочиначки подухват, говор мржње, злочине против човечности, убиства, кршења закона рата, окрутно поступање, депортацију, нехумана дела, уништавање објеката, пљачкање имовине Хрвата и муслимана у Војводини, Хрватској и БиХ, прогоне, мучења у Хртковцима, Вуковару, Зворнику, Сарајеву, фарми "Овчара", Мостару, Невесињу.

Тужилаштво се жалило и тражило казну од 28 година затвора или понављање суђења као алтернативу.У жалби на 100 страница указало на то да је веће Антонетија погрешно утврдило чињенично стање јер није закључило да Шешељеви говори представљају и физичко извршење прогона и депортације и присилно премештање.

Апелационо веће, којем председава амерички судија Теодор Мерон, може да прихвати неки од предлога тужилаштва, да одреди другачију казну или потврди првобитну пресуду да Шешељ није крив.

У то време свакога дана спавам, па ће тако бити док они буду читали одлуку, рекао је Шешељ.

Лидер СРС се добровољно предао Хагу у фебруару 2003. године, а пуштен је после 11 и по годин, у новембру 2014.

 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести