Шешељ: Застарела могућност суђења убицама браће Битићи

БЕОГРАД: Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да је у понедељак наступила правна застарелост могућности судског гоњења извршилаца убиства тројице Браће Битићи.
vojislav seselj tanjug
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Он је на Твитеру написао да су њих убили "неки полицијски официри" због велике суме новца коју су имали са собом, али да се не ради ратном злочину, јер браћа Битићи нису били ратни заробљеници.

"Мотиви убиства браће Битићи су дубоко нечасни, али ће убице остати некажњене јер је тада важио Закон по коме је апсолутна застарелост наступала по истеку 20 година од извршења кривичног дела. У тренутку убиства браћа Битићи званично нису били ни ухапшени ни заробљени, него отети", написао је Шешељ.

Он је додао и да су браћа Битићи својевремено ухапшени због илегалног преласка државне границе. 

"По истеку прекршајне казне уредно су пуштени из затвора. Тада су их отели неки полицајци да би их опљачкали. Убили су их прикривајући кривично дело пљачке. У то време ратно стање је већ било укинуто", написао је лидер радикала.

Или, Агрон и Мехмет Битићи, држављани САД албанског порекла, су се током ратних збивања на Косову прикључили терористима такозване ОВК, а ухапшени су 1999. године на територији Србије због илегалног уласка у земљу.

Суд у Прокупљу их је због тога осудио на 15 дана затвора, из кога су пуштени три дана раније, од када им се губи сваки траг. 

Њихова тела пронађена су 2001. године у масовној гробници у Петровом селу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести