Симић: Српска листа неће гласати за владу Куртија

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа неће гласати за владу Аљбина Куртија, а Уставном суду ће се жалити јер јој по закону припадају два, а не једно министарство, поручио је шеф посланичке групе Српске листе у скупштини привремених приштинских институција Игор Симић.
a
Фото: Youtube Printscreen/ Kosovo Online

Симић је рекао да српској заједници припадају два министарства, а не једно, што је предлог мандатара за састав нове владе Аљбина Куртија, преноси Кос сев.

Он је нагласио да је Српска листа поднела потписе 11 посланика, и да као таква, има права на два министарства, додаје Косово онлајн.

Симић је оптужио Куртија, који је кандиат за премијера, да крши Устав.

Добро знате да Српска листа са 11 потписа посланика има право на два министарства која припадају невећинским заједницама и то не као ваш или било чији поклон већ као нешто што су нам грађани дали легални и легитимно гласајући за Српску листу на изборима. То смо вам предочили на састанку који смо имали заједно са 11 потписа посланика што представља већину од половине невећинских посланика у овој сали, поручио је Симић.

Симић је нагласио да је игнорисање права и кршење устава лош почетак за владу коју Курти планира да води.

Ово је истовремено и лоша порука свим грађанима и због оваквог поступка Српска листа неће подржати ову владу. Шта више, упутићемо жалбу Уставном суду да би заштитили права нашег народа који се овим предлогом крши, навео је Симић.

Симић је оценио да је Курти послао поруку да му није стало до закона, заштите права, демократије и свега што је помињао у експозеу.

Драго ми је нажалост што су то могли да чују и представници међународне заједнице, али и читава јавност, да би знали какву владу планирате да водите. Српска листа је добила гласове грађана како би се борили за њихова права. То је наша обавеза и зато још једном кажем нећемо подржати ваш предлог, закључио је Симић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести