Петковић: Курти поткопава дијалог Београда и Приштине

БЕОГРАД: Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да данашња изјава будућег косовског премијера Аљбина Куртија којом доводи у питање формирање Заједнице српских општина и Србији прети потраживањем наводне ратне одштете директно поткопава сваку могућност и будућност дијалога Београда и Приштине.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković  Foto:Tanjug/video
Фото: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић Фото:Танјуг/видео

У саопштењу за јавност, он је указао и да је овај захтев додатно апсурдан с обзиром да је према међународном праву немогуће да једна покрајина потражује ратну одштету од своје државе.

Петковић је истакао да је основни предуслов за наставак разговора грађење међусобног поверења, а тога нема без поштовања и спровођења до сада потписаних споразума.

Београд је као кредибилан партнер у дијалогу испунио све своје међународно преузете обавезе и очекује да са друге стране преговарачког стола има поузданог саговорника који је такође спреман да имплементира договорено, навео је Петковић.

Он је истакао и да Београд очекује да "Приштина напусти изборну и ратничку реторику и уместо претњи ''великом Албанијом'' или негирања својих обавеза, приступи формирању Заједнице српских општина онако како је пре 2894 дана договорено у Бриселу, без накнадних једностраних интерпретација".

Београд ће увек бити спреман да разговара и подржи иницијативе и споразуме који за циљ имају грађење заједничке будућности и мира на овим просторима, али на уцене никада неће пристати, закључио је Петковић.

Лидер Самоопредељења и кандидат за премијера Аљбин Курти поновио је данас да дијалог Београда и Приштине неће бити приоритет за његову владу, јер, како је рекао, више нема простора за будуће неуспехе, па му се стога и не жури.

Он је, како је пренела Коха, рекао да Београд треба да покаже вољу за решавање питања несталих, да се извини и исплати око три милијарде евра на име ратне штете.

Говорећи о Заједници српских општина, чије формирање је предвиђено Бриселским споразумом, Курти је рекао да постојање "једноетничког удружења" није могуће, јер је супротно косовском уставу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести