Скупштина РС: Одлука високог представника неће се примењивати

БАЊАЛУКА: Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку Закон о непримењивању одлуке високог представника Валентина Инцка о забрани негирања геноцида као и закључак којим се одбацују наметнуте одлуке високог представника.
2
Фото: narodnaskupstinars.net

Посланици су ове акте усвојили једногласно на посебној седници Парламента, која је била затворена за јавност, преноси РТРС.

Председник НСРС Недељко Чубриловић рекао је да је Република Српска јединствена и да се након ове седнице одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка у РС неће примењивати.

"Инцко је требало је да покаже да није инструмент бошњачке политике и њихова златна рибица за испуњавање жеља. Овом одлуком је гурнуо БиХ у највећу кризу након рата", рекао је Чубриловић.

Такође, институције Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника.

Скупштина је усвојила и изменама Кривичног законика Српске којима се први пут уводи кривична повреда угледа Републике Српске и њених народа.

Суштина измена огледа се у томе да су предвиђене затворске казне до три године за све оне који изложе порузи, презиру или грубом омаловажавању симболе Републике Српске, а од шест месеци до пет година за оне који Републику Српску или њене народе означи геноцидним или агресорским.

Казна затвора у трајању од две до десет година предвиђена је за службена лица и лица у институцијама власти које се финансирају из јавног буџета, а која почине ова кривична дела.

Од три до петнаест година затвора предвиђено је за оне који побројана кривична дела учине у намери промене уставног уређења, територијалне целовитости или независности Републике Српске.

За усвајање допуна Закона гласали су посланици СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, СП-а, ДНС-а, УС, СПС-а, НПС-а и посланичке групе НДП.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести