Србија ће се обратити УН због изјава Вокера

БЕОГРАД: Србија ће се обратити УН због изјава бившег шефа мисије ОЕБС на Косову Вилијема Вокера да ради на пројекту стварања "велике Албаније", потврдила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић додајући да сада имамо добру аргументацију и за ЕУ.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Ова изјава Вокера, знате бројне дипломате и високи званичници ЕУ и других земаља су нам говорили - пустите ту причу о великој Албанији, то је за унутрашњу политичку потребу у тим земљама и слично. Међутим, ево сада доказа да то није пројекат са којим сесамо флертује ради избора већ да је то нешто што очигледно постоји, рекла је Јоксимовић РТС-у.

Додаје да је очигледно да тај пројекат долази од неког ко је врло верзиран и врло упознат са пројектом и ради на томе.

Сада имамо добру аргументацију у рукама, да покажемо и ЕУ. Пројекат велике Албаније није само проблем Србије, већ укључује делове територија неколико земаља Балкана и мислим да то све нас треба да брине, нагласила је Јоксимовић.

Коментаришући најаве да би Марти Ахтисари и Медлин Олбрајт могли да буду део тима Приштине у преговорима са Београдом у Бриселу, Јоксимовић каже да лобирање постоји и да је легитимно.

Међутим, када видите избор оних који су у тиму Приштине... И то је њихово право. Као што је тачно рекао премијер - то су људи који у одређеним деловима света имају велики углед, а код нас немају позитивну конотацију, али оно што је индикативно то су људи који су током свог мандата били диркетно везани за дешавања која су произвела бројне промене које су биле на штету Србије. Можемо да видимо да је то врло индикативан избор, истакла је министарка.

Она додаје да грађани Србије не треба да брину, јер и ми радимо и наша дипломатска позиција је све боља.

Знамо да се носимо, не чекамо да нас околности претекну. Ми знамо шта је права дипломатија и врло смо успешни у томе, рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести