СТАНО: Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак 27. фебруара, ПОНАШАЊЕ БИСЉИМИЈА НЕДОПУСТИВО

БРИСЕЛ: Портапрол Европске уније Петер Стано потврдио је да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак упутио позив Београду и Приштини на састанак 27. фебруара у Бриселу, како би се расправљало о одлуци Централне банке Косова (ЦБК) да укине коришћење динара.
peter stano, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Стано је подсетио да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђосеп Борељ прошлог викенда у Минхену о укидању динара разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем.

Портпарол Европске комисије Петер Стано потврдио је данас да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак 27. фебруара у Бриселу како би се разговарало о уредби тзв. Централне банке Косова о укидању динара и назвао "недопустивим" понашање главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија након оптужби које је изнео против Лајчака.

"Надамо се да ће господин Бисљими ценити напоре уместо да неправедно оптужује званичнике ЕУ. Такво понашање је недопустиво", навео је Стано у саопштењу достављеном Танјугу.

Стано је додао да у позивном писму Лајчака није одређено ко треба да представља Београд и Приштину на састанку и навео да је препуштено странама да о томе одлуче.

Високи представник Жозеп Борељ је прошле недеље у Минхену имао састанке са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем, где је разговарано о овом питању. Као резултат овог састанка, специјални изасланик Мирослав Лајчак позвао је две стране да дођу у Брисел 27. фебруара, навео је Стано.

Он је на тај начин одговорио на оптужбе Бисљимија упућене Лајчаку да крши принципе које је сам поставио, по којима ниједна тема у дијалогу не може да се нађе на дневном реду без претходног договора двеју страна.

Стано је подсетио да је одлука тзв. ЦБК озбиљно утицала на косовске Србе и друге заједнице широм Косова и Метохије, посебно на финансијску подршку добијају из Србије, као и да одсуство претходних консултација значи да у овом тренутку нема алтернативе, и да та одлука посебно негативно утиче на школе и болнице.

Како је рекао ЕУ и њене државе чланице су биле врло јасне у реакцији на ову контрапродуктивну одлуку, да се овим питањем треба бавити у оквиру Дијалога.

Другим речима, ЕУ покушава да помогне у проналажењу решења за проблем који је настао некоординисаном одлуком једне стране, а која није унапред саопштена погођеном становништву, истакао је он.

Поновио је и да је дијалог једина платформа за проналажење свеобухватних и одрживих решења за питања између Београда и Приштине.

То су ЕУ, њене државе чланице и други међународни партнери поновили у безброј наврата. Неконструктивни став косовских власти, неуспех и недостатак ангажовања само додатно удаљавају Косово од његове европске перспективе, истакао је Стано.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести